2024/04/26

 

Baimės šešėlis užslinko ir ant šernų aptvarų

Naikinti savo auginamų šernų ūkininkas Ričardas Barzdenis neketina.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Lietuvoje sumedžiojus afrikiniu kiaulių maru užsikrėtusius šernus, apsaugos strėlės nusitaikė ir į aptvaruose auginamus žvėris. Kupiškio rajono dviejuose ūkiuose yra laikoma šernų ir šernakiaulių. Paskelbus veterinarijos specialistų nurodymą, šie šernai po truputį likviduojami. Nors patys šeimininkai pasiryžę išsaugoti savo gyvūnus.

Nespaudžia likviduoti

Vasario 6 dieną dėl afrikinio kiaulių maro plitimo pavojaus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) uždraudė laikyti šernus ir šernakiaules. Todėl aplankyti ir Kupiškio rajone įkurti du šernų aptvarai Padembyje (Subačiaus sen.) bei Žižmariškiuose (Kupiškio sen.).

Pirmajame kaime laukinius žvėris jau keletą metų laiko Danutė Monkevičienė. 2011 metų Aplinkos ministerijos ataskaitos duomenimis, jos ūkyje jau gyveno 22 šernai.
Įsigaliojus įsakymui likviduoti šiuos žvėris, Kupiškio VMVT viršininko Kęstučio Jagmino duomenimis, aptvaruose Padembyje buvo laikoma dešimt gyvūnų. Vienas jų jau likviduotas. Tiriami mėginiai, ar žvėris nebuvo užkrėstas afrikiniu kiaulių maru.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video