2024/04/19

Pokario gyvenimo atspindžiai pirmųjų leidimo metų rajono laikraščio skelbimuose

Reklama – vienas iš svarbiausių laikraščio pajamų šaltinių. Dažnai jai būna skirtas ne vienas leidinio puslapis. Laikraščiams taip pat aktualu, kuo daugiau turėti prenumeratorių. Todėl nemažai dėmesio skiriama ir leidinių savireklamai, prenumeratos akcijoms. Tačiau taip buvo ne visada. Pasklaidžius 1946 m. pabaigoje pradėto leisti Kupiškyje laikraščio „Stalino keliu“ 1946, 1948 ir 1949 metų numerius plika akimi matyti tik pirmieji reklamos daigeliai. Intensyviau siekta turėti kuo didesnį skaitytojų būrį. Tikriausiai ir tuometinė valdžia, rėmusi savo ideologijos ruporą, nenorėjo pinigų švaistyti vėjams ir siekė, kad jie sugrįžtų bent jau prenumeratos, dažnai ir prievartinės, pavidalu.

Reklamos užuomazgos

Šio laikotarpio „Stalino keliu“ beveik visi skelbimai ir į juos panašūs informaciniai pranešimai turėjo nuolatinę vietą – buvo spausdinami paskutinio, ketvirtojo, laikraščio puslapio dešiniajame kampe su rubrika „Skelbimas“, „Pranešimas“ arba rėmelyje.
Iš tų skelbimų ir pranešimų galima spręsti ir apie tuometinį žmonių gyvenimą – koks buvo administracinis mūsų krašto suskirstymas, kokios veikė įstaigos, kas joms vadovavo, ar buvo rūpinamasi gyventojų sveikata, miesto tvarkymu, kokios paslaugos jiems teiktos, kokių visuomeninio gyvenimo taisyklių buvo privalu laikytis, kaip vystėsi mūsų krašto ekonomika ir ūkis po karo, koks apskritai buvo kalbos stilius ir kt.

Civilizuotas visuomenės gyvenimas neįmanomas be pinigų cirkuliacijos. Tad jau antrajame „Stalino keliu“ numeryje 1946 metais (iš viso tais metais išleisti penki) pasirodė pirmasis skelbimas, kad veiklą pradėjo Valstybinio banko Kupiškio skyrius. Vėliau Kupiškio centrinė valstybės darbo taupomoji kasa informavo apie atliekamas bankines operacijas, prašė įstaigų ir organizacijų teikti žinias apie paimtą valstybinę paskolą ir jos panaudojimą. Tais metais spausdintas ir Lietuvos TSR Valstybės Draudimo Valdybos pranešimas draudėjams, per kiek laiko jie turi pranešti apie apdrausto turto žuvimą ar sugadinimą.
Ketvirtajame laikraščio numeryje pasirodė pirmasis Kupiškio apskrities spaudos platinimo skyriaus raginimas laiku užsiprenumeruoti spaudą 1947 metams.

Skelbimai 1948-aisiais

Įsibėgėjus laikraščio leidybai pamažu ėmė atsirasti ir daugiau skelbimų, informacinių pranešimų – jų per 1948 metus išspausdinta maždaug 83. Tais metais išėjo 123 „Stalino keliu“ numeriai. Vadinasi, reklaminio pobūdžio skelbimai spausdinti ne visuose.
Pirmasis 1948 m. išspausdintas skelbimas buvo apie tai, kad Kupiškio apskrities turguje vyksta kasdieninis turgus, kur bus didelė pasiūla reikalingų valstiečiams prekių.
Daugiausia buvo išspausdinta skelbimų apie laikraščio „Stalino keliu“ ir kitų respublikinių periodinės spaudos leidinių prenumeratą. Pasirodė pirmoji laikraščio savireklama: „Apskrities darbo žmonės! Prenumeruokite savo laikraštį „Stalino keliu“!“

Buvo vienas kitas skelbimas, atspindintis pačios redakcijos veiklą.
„Jaun. Literatų žiniai / Pranešame, kad šiandien, kovo 24 d., „Stalino keliu“ Redakcijoje įvyks jaun. literatų būrelio eilinis susirinkimas.“
„Skaitytojų dėmesiui / Pranešame, kad „Stalino keliu“ dėl techniškų kliūčių nuo š. m. spalio 1 d. neišėjo.“ (spalio 20 d., Nr. 64)

Apie supirkimą informavo devyni skelbimai. Kupiškio vaistinės vedėjas V. Kurklėnas keletą kartų skelbė, kad vaistinė superka skalses. Buvo žadamas geras užmokestis, gyventojų prašoma skalses rinkti. (Skalsė – parazitinis rugių ir varpinių žolių grybas, nuo kurio vietoj grūdo išauga tamsiai violetinis nuodingas vaistinis ragelis – aut. past.)
Kupiškio valsčiaus žemės ūkio kooperacijos draugija supirkinėjo linus ir sėmenis. Sėklų paruošų punktas valstiečius kvietė parduoti žolių sėklas.
„Norėdama išplėsti kultūrinių pievų plotus vyriausybė į tai kreipia daug dėmesio. Superkant pievų žolių sėklas, leidžiama užskaityti grūdų ir šieno privalomųjų pristatymų sąskaitos sekančiomis normomis…“

Tarpapskaitinė kontora „Veislininkas“ skelbėsi atnaujinanti savo veiklą ir superkanti arklius.
Pardavimo rubrikai tiko tik vienas 1948 metais išspausdintas skelbimas. Kupiškio vaistinės vedėjas gyventojus informavo, kad vaistinėje parduodamas naftalinas. (Anksčiau naftalinas buvo naudojamas kandims naikinti. Šiuo metu ši medžiaga buityje beveik nebenaudojama dėl jos kenksmingumo sveikatai – aut. past.)
Kupiškio taupomoji kasa įvairią informaciją skaitytojams skelbė penkis kartus.

„Obligacijų laikytojai, remiantis LTSR Ministrų Tarybos nutarimu, dėl obligacijų pakeitimo apskrityse, Kupiškio apskrities Vykdomasis Komitetas nutarė Kupiškio apskr. pravesti obligacijų keitimą sekančiais terminais: Kupiškio taupomojoje kasoje obligacijų keitimas vyks iki š. m. rugpjūčio 1 d. Valsčiuose: Subačiaus, Gelažių, Skapiškio, Šimonių, Viešintų, Svėdasų, bus tęsiamas iki š. m. rugpjūčio mėn. 1 d. Kupiškio ir Aukštupėnų valsčiuose keitimas obligacijų vyks Kupiškio Taupomojoje kasoje Nr. 7376.“ (liepos 9 d., Nr. 58)
„Visų piliečių žiniai! / Pranešame, kad prie Viešintų ryšių skyriaus atsidarė Taupomosios kasos agentūra…“ (lapkričio 2 d., Nr. 99)

Matyt, anuomet teismui buvo privaloma spaudoje paskelbti apie ištuokas. 1948 m. „Stalino keliu“ buvo įdėti septyni tokie skelbimai.
„Kupiškio apskrities Liaudies Teismas skelbia, kad Kanapė Romas, s. Prano, gyv. Kupiškio mieste, Lauko g. Nr. 10, yra iškėlęs savo žmonai Kanapienei – Rudytei Antaninai, d. Petro, gyv. Šiaulių mieste, Mažeikių g. Nr. 16, ištuokos bylą. Byla bus žiūrima Kupiškio Apskr. Liaudies Teisme.“ (kovo 27 d., Nr. 78)

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video