2024/05/05

 

Žiemkenčiai neatsilaikė prieš permainingą žiemą

Iš laukų spalvos neįtartum, kad tai žiemos metas. Augalininkystės konsultantas Gintas Jakštonis žieminius kviečius Kupiškio seniūnijoje įvertino gana neblogai.
Autorės nuotrauka

Kupiškio krašto ūkininkai bei kaimyninių rytų Aukštaitijos rajonų žemdirbiai sunerimę: besniegė ir permaininga žiema nepasigailėjo žiemkenčių, ir plika akimi matyti, kad pasėlis suvargęs, sunykęs, vargu, ar atsigaus. Vasario viduryje apie tai kalbėti dar lyg ir ankstoka, būtų sniego su nedideliu šaltuku, daugiau būtų šansų tikėtis ir gero pavasario, palankių augalininkystei metų.
Ūkininkai, agronomai turi įvairių nuomonių, bet dėl vieno sutaria: šiemet gero derliaus neverta tikėtis, bent jau ne visų kultūrų, ne iš visų laukų. Taigi, kaip ir kasmet ūkininkams teks laikyti egzaminą, kur bus įvertinta jų patirtis, išmintis, intuicija, rizika ir sėkmė.

Laukia sunkus pavasaris

Kupiškio krašto ūkininkai, didesniųjų laukų šeimininkai, jau planuoja spartesnį, ekstremalų pavasario sėjos darbų ciklą, kai norint įtaikyti į agrotechnikos terminus, reikės labai skubėti, mat kai kur gali tekti atsėti pusę ar trečdalį žiemkenčių plotų.
Patyręs ūkininkas Jonas Pakalnis iš daugiametės patirties žino, kad neverta iš anksto karščiuotis, reikia palaukti. Nekantriausi ūkininkai jau kasa iš dirvų ir mėgina atšildyti pasėlių mėginius, imituoti pavasario situaciją ir sako, kad suželia, atsigauna, bet jis pats linkęs palaukti, kol natūrali augmenija sukils laukuose. Dėl visa ko ūkininkas pasiliko sau vasarinių kultūrų sėklos, jei teks atsėti, miežių gana daug dar turi, galėtų pagelbėti ir kitiems ūkininkams.

J. Pakalnis įsitikinęs, kad su rapsais gali būti bėdos, jis savo laukuose žieminių neaugina, gruntiniai vandenys yra pernelyg aukštai, rizikinga būtų dėl įšalo. Vietoj iššalusių žieminių tinka atsėti vasarinius rapsus, jei iš rudens buvo gerai patręšta, daug maitinti nebereikės, tik azoto pridėti. Žinoma, bus išlaidų sėklai, darbams, bet nieko čia jau nepakeisi…

Lietuvos ūkininkų sąjungos rajono skyriaus pirmininkas Antanas Dobrovolskis sakė irgi esąs susirūpinęs, nes apie du trečdaliai šeimos ūkių laukų yra užsėti žiemkenčiais, visi rizikos zonoje. Praktiškai nebuvo augalams žiemos poilsio, išbuvo beveik be sniego, tik šerkšnas dengė laukus, taigi visi pasėliai, ar išliks, ar ne, bus nusilpę, išretėję. Atgaivinti ir sustiprinti priemonių yra, bet kiek tai pareikalaus lėšų, triūso, pavasarį labai brangaus laiko?..

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video