2024/04/26

 

Daugiabučių renovacija statybininkams – per pigi

Valio Staburo nuotrauka

Masinė šalies daugiabučių namų renovacija, valdžios teigimu, juda į priekį, tačiau trukdžių jai netrūksta. Praėjusių metų pabaigoje nepavyko rasti tinkamo rangovo vienuolikai Kupiškyje atnaujintinų namų. Viešojo pirkimo būdu atrinktas rangovas pasiūlė visu milijonu didesnę darbų kainą nei buvo numatyta investiciniame projekte. Ekspertai spėja, kad jei ši suma nebus padidinta, renovacija gali užtrukti ilgam. Ir tai – ne tik Kupiškio rajono problema.

Pirkimas neįvyko

Aplinkos ministerijai įsukus daugiabučių namų renovaciją, Kupiškio rajonas jau priskaičiavo tris dešimtis tokių pastatų. Šie suskirstyti į du etapus.
Per pirmąjį turėjo būti pradėta modernizuoti 11 daugiabučių namų. Tačiau panašu, kad renovacijos eiliškumas blėsta – pirmojo etapo reikalai sustojo.

Praėjusių metų gruodžio 5 dieną Aplinkos ministerijos nurodymu buvo sudaryta sutartis su VšĮ „Centrinė pirkimų sistema“ (CPO) dėl 11 Kupiškio atnaujinamų namų rangos darbų pirkimo. Sausio 29 dieną gautas atsakymas, kad pirkimų organizacijos parinktas rangovas pasiūlė gerokai didesnę pirkimo sumą, todėl pasiūlymas atmestas dėl per didelės kainos, o konkursas anuliuotas.

Šiuo metu vėl teikiami nauji užsakymai CPO kataloge dėl rangos darbų tiems patiems pirmojo etapo daugiabučiams namams Kupiškio rajone ir dar aštuoniems jau iš antrojo etapo.

Kaina neatitinka rinkos

„Pirmasis Kupiškio užsakovų pirkimas buvo išskirtinis – daug atnaujintinų namų ir ribotas konkursas. Buvo reikalauta aukštos kvalifikacijos rangovo: atsižvelgiama į įmonės finansinius rodiklius, sutarčių, darbuotojų skaičius. O kaina už darbus numatyta – itin žema“, – pagrindines priežastis, kodėl nepasisekė rasti statybininkų Kupiškio daugiabučių namų renovacijai aiškino CPO direktorius Rolandas Černiauskas.
Iš viso konkurse dalyvavo trys statybų įmonės. Viena jų – ir Kupiškio „Dailista“. Bet šios finansiniai rodikliai, pasak pašnekovo, neatitiko keltų reikalavimų.

Dvi likusios įmonės galėjo varžytis dėl darbų Kupiškyje, tačiau tik viena jų pasiūlė savo kainą. Ji nuo užsakovų paskaičiuotos 4,5 mln. litų sumos (už 11 namų) skyrėsi visu milijonu litų. „Skirtumas – tikrai didelis. Tai, kad kupiškėnai nori kokybiškų šių darbų paslaugų – labai gerai. Bet nori daug, o moka per mažai. Ir tai ne tik Kupiškio bėda – stringa renovacija ir visoje Lietuvoje“, – tvirtino R. Černiauskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video