2024/04/25

 

Verslo nišų yra – stinga iniciatyvos

Pastaruoju metu centrinėje Kupiškio Gedimino g. tuščios komercinės paskirties patalpos užsibūna neilgai. Netrukus užsidariusių parduotuvių vietoje įsikuria kitos.
Autorės nuotrauka

Jau rašėme apie prastus rajono ekonominius rodiklius. 2013 m. pradžioje veikiančių ūkio subjektų skaičius 1000 gyventojų siekė tik 16,2 (2012 m. – 15,61). Tai buvo 51 vieta tarp 60 savivaldybių ir gerokai atsiliko nuo šalies vidurkio – 30,8.
Paslaugų ir prekybos verslas merdi dėl mažos perkamosios galios, o gamybos įmonės, kurios galėtų suteikti skalsesnį duonos kąsnį ne vienam bedarbiui ir didinti tą perkamąją galią, nesikuria. Vasario 1 d. duomenimis, Kupiškio rajone nedarbo lygis siekė 16,7 proc. Ar ilgai dar būsime tokiame užburtame rate?

Verslininkai juda tyliai

Visgi plika akimi galima pastebėti, kad šioks toks verslininkų judėjimas mieste vyksta. Antai vien Gedimino gatvėje kai kurios komercinės paskirties patalpos gal per pusmetį ne kartą keitė savo paskirtį. Tačiau mieste yra ne viena užsidariusi įstaiga, kurios vietoje iki šiol neatsiranda naujų verslo subjektų.

Į akis krinta tai, kad kupiškėnai verslininkai snaudžia, o savo veiklai nišų mūsų rajone ieško kitų rajonų atstovai. Antai Gedimino g. duris atvėrusios kavos, arbatos, prieskonių, saldumynų ir kitokių mažmožių parduotuvėlės savininkai yra biržiečiai. Šio krašto verslininkai gretimoje parduotuvėje pas mus bando plėtoti ir padėvėtų drabužių verslą. Vietoje baldų ir buities technikos parduotuvės atsirado kauniečių sporto klubas.

Pasak Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktoriaus Pauliaus Pranckūno, jau ne vieneri metai rajone labiausiai stinga maitinimo ir apgyvendinimo paslaugų. Kur kurtis tokiam verslui, nišų tikrai yra. Pavyzdžiui, iki šiol neveikia buvusios viešojo maitinimo įstaigos „Kamaryta“, „Savana“. Kita bėda, naujai besikuriantys verslininkai nėra linkę reklamuotis, net nemokamai jų centro internetiniame puslapyje.
Savivaldybės Ekonomikos skyriaus vyr. specialistė Vida Vaitonienė sakė, kad tiksli informacija apie rajone registruotas įmones yra kaupiama Panevėžio registrų centre. Savivaldybė tuo neužsiima jau ne vieneri metai. Galinti tik pasakyti, kad pernai buvo išduotos verslininkams trys naujos licencijos verstis tabako ir alkoholio prekyba.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video