2024/05/10

 

Nepaklusniems brakonieriams – elektrošoko terapija

Kasmet nuo brakonierių rankos žūsta daug gyvūnų.
Monikos Urbutytės asociatyvi nuotrauka

Gamta – visų namai. Visų, tai yra mylinčių ir puoselėjančių gamtą. Toks posakis netinka gamtos niokotojams, brakonieriams. Gamtai saugoti yra reikalingos institucijos, užsiimančios gyvosios ir negyvosios gamtos saugojimu bei priežiūra. Aplinkos apsaugos pareigūnai, vykdantys tiesiogines pareigas, susidurdami su pažeidėjais, rizikuoja savo sveikata ar gyvybe. Todėl pareigūnus būtina aprūpinti tam tikromis priemonėmis, kurios esant konfliktiškoms situacijoms su įstatymų pažeidėjais, padėtų apsiginti ir apsaugoti kitus.

Aplinkos ministerija siekia, kad aplinkosaugininkams būtų leista naudoti elektros šoko įtaisus su iššaunamosiomis adatomis. Ministerija parengė tai numatančius Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo ir aplinkos valstybinės kontrolės pakeitimo projektus.

Geriausias ginklas – dujų balionėlis

Anot Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vyriausiojo specialisto Rimanto Adomausko, jeigu būtų įstatymais įteisintas elektros šoko naudojimas, pareigūnams tai išeitų tik į naudą. „Lietuvoje yra buvę įvykių, kai pareigūnai buvo primušti, apipilti srutomis ir pan. Tai būtų kaip apsigynimo priemonė, o ne kaip įrankis kovai su pažeidėjais, – sakė R. Adomauskas. – Ne visų žmonių nervai vienodi. Tam tikromis aplinkybėmis pažeidėjai nebesusivaldo ir pyktį išlieja ant pareigūnų. Su šiais prietaisais būtų saugesnis aplinkosaugininkas, vykdantis pareigas.“

Anot specialisto, aplinkosaugininkai turi šaunamuosius ginklus, tačiau jų panaudojimas yra „slidus“ reikalas. Panaudojus ginklą, būtina pranešti policijai, prokuratūrai. Tiriama, ar buvo būtinoji gintis, ar nebuvo viršyti įgaliojimai panaudojant ginklą. Elektros šoko aparatai būtini gal ne visiems pareigūnams, bet tiems, kurie susiję su gyvąja gamta, reikalingi.

Paklaustas, ar teko susidurti su nepaklusniais brakonieriais, gamtos sergėtojas šmaikštavo: „Tai buvo anksčiau. Man asmeniškai du kartus teko susidurti su žvejais brakonieriais. Kadangi esu stambesnio kūno sudėjimo, įsiplieskusių konfliktų pavyko išvengti.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video