2024/04/25

 

Mokytojai pasakojo apie kūrybą ir uždegė „olimpinę“ ugnį

Parodos „Kūrybos erdvės 12“ dalyviai ir rengėjai.
Autorės nuotrauka

Praėjusį penktadienį dvyliktą kartą Kupiškio viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta paroda „Kūrybos erdvės 12“. Septyniolika parodos autorių, tarp kurių ne tik rajono mokyklų mokytojai, bet ir vienaip ar kitaip su mokykla susiję kūrėjai, eksponuoja 69 įvairia technika atliktus darbus. Kasmet ši paroda turi vis kitokią temą. Šiemet kūrėjams reikėjo įgyvendinti idėją „Metų ratai“.

Apie senbuvius ir temą

Pamąstyti apie bėgantį laiką, apie besisukantį metų ratą, nuolatinę gyvenimo kaitą susirinkusiuosius į parodos atidarymą kupiškėnės poetės Palmos Stančikaitės eilėmis kvietė šio renginio vedėja, Kupiškio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Lina Matiukaitė. Anot jos, šiemet labai džiugina parodos „Kūrybos erdvės“ dalyvių gausa ir marga savitumo ir nenuspėjamumo žybsniais stebinanti jų kūrybinė išmonė.
Dvyliktą kartą šioje parodoje dalyvauja Genia Vaičikauskienė, Rita Laskauskienė, Audronė Užtupienė ir Algirdas Venckus. Tik vieną parodą yra praleidusi Rima Kalinkienė.

Parodos sumanytoja Subačiaus gimnazijos dailės mokytoja ekspertė, rajono dailės mokytojų metodinio ratelio pirmininkė Genia Vaičikauskienė papasakojo, kad tradiciškai šiųmetinė parodos tema gimė rajono dailės mokytojų susirinkime. Alizavos ir Salamiesčio mokyklų dailės ir technologijų mokytoja A. Užtupienė pasiūlė temą „Metų ratai“, nes dvyliktą kartą rengiama paroda sukėlė asociacijų su dvylika mėnesių, bėgančiais metais, gamtos ir laiko kaita.

Tapytojų sumanymai

Savo kūrybinėmis įžvalgomis, sumanymais pasidalijo visi į parodos atidarymą atėję autoriai. Bene gausiausiai šiemet buvo pateikta tapybos darbų. Juos eksponuoja R. Laskauskienė, Elena Stanienė, G. Vaičikauskienė, Lina Riaubienė, Lena Zinienė (Šakarnytė), Eugenija Paslauskienė, Algirdas Venckus, Silvija Stukienė.

Pasak R. Laskauskienės, Kupiškio meno mokyklos dailės skyriaus mokytojos, jai labai įdomu tapyti ant šilko. „Čia linija išraiškingesnė, o spalva atlieka tik pagalbinę funkciją“, – dalijosi patirtimi dailininkė, ankstesnėse parodose eksponavusi ir aliejinės tapybos, koliažo technika atliktų darbų bei nuotraukų.

L. Zinienė, Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos dailės ir technologijų mokytoja, prisipažino esanti mišrios technikos gerbėja. „Šiuo metu esu labai susidomėjusi skrebinimo technika. Jos atgarsių yra ir mano kitomis technikomis atliktuose darbuose. Ratas man simbolizuoja metų kaitą, o laikrodžiai tos kaitos laukimą“, – kalbėjo menininkė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video