2024/05/12

 

Baimės vardas – pašalpų tikrinimas

Nuo sausio 1-osios itin atidžiai tikrinamos kiekvieno naujo pašalpos prašytojo gyvenimo sąlygos.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Kaip didžiausias siaubas per Kupiškį eina žinios, kur ir pas ką jau apsilankė socialiniai darbuotojai, tikrinantys pašalpų gavėjų buitį. Įsigaliojus naujai pašalpų skyrimo tvarkai, sugedusio telefono principu kuriamos baisiausios istorijos, kad tikrintojai vos ne po patalus ieško paslėptų turtų ar nelegalaus sugyventinio.
Tuo tarpu patys socialiniai darbuotojai neša didžiulę naštą – vienam tokiam specialistui per sausio mėnesį teko apžiūrėti ir aprašyti daugiau nei šimto asmenų gyvenimo sąlygas.

Atėjo, surašė, pažemino

Tikriausiai dar daugelis prisimena vieną senosios animacijos istoriją „Ir mane suskaičiavo“, kurios herojai labai išsigando, kad juos ėmė ir suskaičiavo. Ne mažiau baimės ir kupiškėnams įvarė nauja socialinių pašalpų skyrimo tvarka. Visi su jauduliu laukia „žandariukais“ pramintų socialinių darbuotojų viešnagės savo namuose. Jie nuo šiol kiekvienam socialinės pašalpos prašytojui surašys išsamų buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą. O per metus dar kartą testuos turimą pašalpų gavėjo turtą.

„Na, buvo, surašė. Betgi tai – žmogaus žeminimas. Juk aš ne nusikaltėlė, kad į mano namus ateitų, rašinėtų. Juk tam yra saugikliai – registracija darbo biržoje. Ten pateikiama informacija, ar gaunu pajamas, ar ne. Kam žeminti žmones? Išėjus tai darbuotojai po patikrinimo, tikrai iki šiol jaučiuosi išniekinta. Ne tam mano tėvai statė namus, liejo prakaitą ir vargo, kad kažkas atėjęs vaikščiotų po kambarius ir surašinėtų. Kur nusirito šita šalis… Ar čia tokia „demokratijos“ forma? Ne mano kaltė, jei čia nėra darbo, o aš neturiu nei jėgų, nei lėšų išvykti. Stovint darbo biržoje, dar ieškant darbo privačiai, nebuvo per 4 metus net viešųjų darbų pasiūlyta. Paklausus, ar galima persikvalifikuoti – atsakyta, kad nėra tam jokių lėšų, ir nežinia, kada bus. Tai ko čia rėkiate ant bedarbių. Laidote gerkles. Žiūrėkite, kad patys tuoj neatsidurtumėte už borto, tiesiai į darbo biržą“, – tokiais ir panašiais komentarais „Kupiškėnų minčių“ svetainėje mūsų rajono gyventojai pasitiko nuo sausio pirmosios įsigaliojusią naują socialinių pašalpų skyrimo tvarką. Jos esmė buvo socialinę paramą atiduoti savivaldybėms – prižiūrėti ir skirstyti.

Gyventojams iki šiol vis dar neaišku, pagal kokius įstatymus surašinėjamas pašalpos gavėjų turtas, kokią teisę svetimi asmenys turi eiti į privatų būstą, apžiūrinėti šeimininko gyvenimo sąlygas ir esą žeminti žmogų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video