2024/05/11

 

Klykiantis prietaisas, gelbstintis gyvybes

Autonominis dūmų signalizatorius.
Autorės nuotrauka

Yra žmonių, kurie, siekdami išvengti nelaimės, tris kartus pabeldžia į medį. Vargu, ar toks metodas padės norint užbėgti už akių gaisrui ir jo skaudiems padariniams. Racionalesnius žmones ugniagesiai primygtinai ragina įsirengti dūmų signalizatorius.

„Daugelio gaisrų padariniai nebūtų tokie skaudūs, jeigu gyventojai namuose būtų įsirengę autonominius dūmų signalizatorius. Tai viena efektyviausių žmonių informavimo apie gaisrą priemonių, garsiniu signalu įspėjanti gyventojus apie gaisro pavojų“, – sako Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Raimondas Kurkulis.

Tikėtina, kad būtent toks prietaisėlis sausio 16-ąją padėjo išvengti žmonių aukų kilus gaisrui gyvenamajame name, Dūbliškių kaime (Noriūnų sen.). Prieš tris mėnesius, vykdant akciją, ugniagesiai, bendradarbiaudami su Savivaldybe, būtent šiame name, kur gyveno socialinės rizikos šeima, buvo įrengę dūmų signalizatorių, kuris galbūt ir išgelbėjo žmones, nes jie išgirdę signalizatoriaus garsą atskubėjo į virtuvę ir pamatė gaisrą.

Dūmų detektorius apie kilusį gaisrą praneša šaižiu signalu, kuris pažadintų iš miego ir kiečiausiai įmigusį asmenį. Žmogus gali laiku pastebėti gaisrą ir skubėti jį gesinti, nes pirmosios gaisro minutės yra lemiamos.

R. Kurkulis priminė, kad įsirengti automoninius dūmų detektorius privalu pastačius naują namą – tai numato normatyviniai dokumentai. Dūmų detektoriai turi būti įrengti visuose gyvenamuosiuose kambariuose, išskyrus dušą ir tualetą. Virtuvėje nepatariama dūmų detektoriaus įrengti virš viryklės, kad iš verdančių puodų sklindantys garai netaptų aliarmo priežastimi.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video