2024/04/23

 

Pigesnio dyzelino paieškos ir bitininkams

Valio Staburo nuotrauka

Vyriausybė pritarė Akcizų įstatymo 37 straipsnio pakeitimams, kurie leis paukščių, kiaulių, grybų augintojams ir gyventojams, laikantiems bites, įsigyti akcizais neapmokestinamų dyzelinių degalų. Tuo siekiama ūkininkams, bendrovėms, įmonėms sukurti vienodas gamybines sąlygas ir paskatinti didelę pridėtinę vertę kuriančių žemės ūkio veiklų plėtrą. Šioms veikloms būtų taikoma akcizais neapmokestinama dyzelinių degalų įsigijimo lengvata.

Apie ūkį ir bites

Anot Kupiškio rajono bitininkų draugijos pirmininko Juozo Žeimanto, bitininkams parama neapmokestinamu dyzeliniu kuru yra reikalinga. „Retas bitininkas, kuris laiko bites aplink savo sodybą. Norint gauti gerą medaus derlių, reikia dideliais atstumais vežti avilius su bitėmis iš vieno lauko į kitą. Taip pat dažnai reikia važiuoti jų apžiūrėti. Tai reikalauja nemažų sąnaudų, – sakė draugijos pirmininkas J. Žeimantas. – Parama lengvatiniam kurui įsigyti reikalinga, kad sumažėtų medaus gamybos sąnaudos. Buvo kalbėta apie paramos skyrimą tiems bitininkams, kurie turi daugiau kaip 50 bičių šeimų. Tai reikštų, kad tarp bitininkų kiltų nepasitenkinimas. Tačiau šiandien nėra aiški lengvatinio kuro skyrimo tvarka. Pirmiausia, reikia pakeisti Akcizų įstatymą. Apie jo pakeitimus turime informuoti Europos Komisiją. Pigesnio dyzelino įsigyti galėsime dar negreit.“

Rajono bitininkų draugijai priklauso apie 170 bitininkų, kurie laiko apie 2200 bičių šeimų. Yra bitininkų, kurie laiko per šimtą bičių šeimų. Vieni stambiausių bitininkų yra Arvydas ir Valda Bajorai, kurie turi šimtą penkiasdešimt šeimų, Vytautas Starkus prižiūri šimtą avilių. „Bitininkai gali gauti paramą įvairiai technikai, reikalingai bitininkystės ūkyje, įsigyti“, – pažymėjo bitininkų draugijos vadovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video