2024/04/26

 

Afrikinio maro užkratas jau Lietuvoje

Aplinkos apsaugos ministras Valentinas Mazuronis pasirašė įsakymą, kuriuo nustatė, kad šernų medžioklės sezonas tęsis ištisus metus.
Jurgitos Žiukaitės asociatyvi nuotrauka

Afrikinio maro užkratas rastas Varėnos ir Šalčininkų rajonuose dviejų kritusių šernų mėginiuose. Pirmieji afrikinio kiaulių maro židiniai nustatyti Baltarusijoje, Gardino srityje, maždaug 40 kilometrų nuo Lietuvos Respublikos sienos. Tuomet Lietuva ėmėsi saugumo priemonių, siekdama sustabdyti užkrato plitimą – imtasi dezinfekuoti iš Baltarusijos atvykstančius automobilius, apribotas maisto produktų įvežimas.

Europos Sąjungoje pirmi

Afrikinis kiaulių maras žmonėms nepavojingas, serga tik kiaulės ir šernai. Penktadienį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius pranešė, kad šio maro užkratas rastas Varėnos ir Šalčininkų rajonuose dviejų kritusių šernų mėginiuose. Lietuva yra pirma ES valstybė, kur nustatytas kiaulių maras – juo kol kas užsikrėtė tik šernai. Anot J. Miliaus, šiai ligai patvirtinti mėginiai buvo išsiųsti ir į Vokietiją. Vadovas pažymi – jeigu žmonės laikysis visų saugumo priemonių, užkratas į kiaulių fermas nepateks. Veterinarijos ir maisto tarnyba pranešė, jog uždrausta eksportuoti gyvas kiaules iš Alytaus, Lazdijų, Druskininkų rajonų. Varėnos, Šalčininkų ir Trakų rajonai įtraukti į padidintos grėsmės zoną. Nustatytose grėsmės zonose draudžiama išvežti gyvas kiaules iš minėtų rajonų, išskyrus jų vežimą tiesiai į Lietuvos skerdyklas.

Tarnybos vadovas pridūrė, kad siekiant sustabdyti laukinių gyvūnų judėjimą, Lietuva ir vėl prašys Europos Komisijos finansuoti tvoros su Baltarusija statybas. Pirmą kartą Komisija į tokį prašymą atsakė neigiamai. Anot kiaulių augintojų asociacijos direktoriaus Algio Baravyko, kol kas jokios tragedijos nėra. Užkratas aptiktas tik gamtoje, o ne fermose ar pavienių ūkininkų tvartuose.

Gydymo nėra

Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Kęstutis Jagminas teigė, kad afrikiniu kiaulių maru dažniausiai serga kiaulės, krūmynų kiaulės, Europos šernai, Amerikos laukinės kiaulės. Tiesioginis ligos perdavimas – kontaktai tarp sergančių ir sveikų gyvūnų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video