2024/04/25

 

Ar valgysime rūkytus lašinukus?

Tradiciniams lašinukams ir skilandukams pavojus kol kas negresia.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Sugriežtinus reikalavimus rūkytų produktų saugai Europos Sąjungos gamintojams, lietuviai pradėjo panikuoti, ar nebus visiškai uždrausti daugelio pamėgti tradiciniai rūkyti lašinukai, kumpeliai, skilandukai. Taip pat ne vienam kilo klausimas, kas yra tas rūkymas mirkant cheminėse medžiagose, ar tai ne pavojingiau už natūralų rūkymą dūmais.

Geriau tradiciškai

Mūsų proseneliai, seneliai ir tėvai mėsos produktus rūkė ir rūko naudodami chemiškai neapdorotą medieną. Kai kas dėl geresnio rūkytos mėsos skonio medienos dūmui pagardinti prideda vaistažolių, prieskoninių žolelių ir panašių priedų.

Angelė Uzdrienė, jau daug metų Kupiškio turgavietėje prekiaujanti mėsa, papasakojo, kad visą gyvenimą jos tėvai, uošviai, šiuo metu ir ji pati savo reikmėms rūkė ir rūko mėsą. „Mano tėvas sakydavo, jei lašiniai per penkis rankos pirštus storumo, tai tikra kiaulė. Tėvai dešras, lašinius, kumpius rūkydavo senovinėje kaimiškoje pirtelėje. Rūkymui naudojamas alksnis.“

„Tinka ir obelis. Tik niekada tam nenaudodavome ir nenaudojame beržo ir spygliuočių medienos. Baigdami rūkyti mėsą seniau alksnio dūmą namiškiai pagardindavo kadagio šakelėmis. Dabar šio augalo nebenaudojame, nes jis baigia išnykti ir tapo saugotinu. Tačiau obelies vieną kitą šaką į rūkyklą įmetame dėl kvapo. Neseniai išpjovėme seną sodą. Tad obelų pakuroms turime. Rūkyklai naudoti vien obels medieną būtų per didelė prabanga. Nedaug tų obelų yra“, – dalijosi patirtimi pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video