2024/03/28

 

Mažosiose ligoninėse beliks tik sveikai pasenti

Kupiškio ligoninėje yra tik dienos chirurgijos skyrius, todėl 250 tūkst. litų ministerijos paramos nebus.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Šalies valdžia pagaliau pradeda suprasti, kad restruktūrizacija mažų rajonų ligonines baigia paversti tuščiomis fermomis. Taip pasakęs sveikatos ministras užsimojo taisyti būklę. Bėda tik ta, kad finansinė parama atsimuša į tą patį restruktūrizacijos procesą – nėra gydytojų, etatų, pagalbos, nėra už ką ir pinigų skirti. Dėl tokių priežasčių ketvirčio milijono litų kasmet negauna ir Kupiškio rajono ligoninė.

O paskutiniai valdžios siūlymai mažosioms ligoninėms teikti naujas geriatrijos paslaugas leidžia manyti, kad netrukus čia atvyksime tik sveikai pasenti.

Pinigai chirurgams išlaikyti

Gana aktyviai viešumoje apie Lietuvos sveikatos srities skaudulius kalbantis ministras Vytenis Povilas Andriukaitis prabilo ir apie mažąsias, restruktūrizuotas rajonines ligonines. Esą užuot laukus, kada jos visai nusibaigs dėl mažėjančių paslaugų skaičiaus, privalu rasti būdą protingai išnaudoti likusią medicinos pagalbą pacientų gerovei.

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos rajoninių ligoninių asociacija (LRLA, jai priklauso ir Kupiškio rajono ligoninė) kreipėsi į sveikatos ministrą prašydama rimtai apsvarstyti ligoninių restruktūrizacijos padarinius ir rasti galimybių kompensuoti žalai.

Ministras atsižvelgdamas į medikų pastabas dešimčiai mažųjų ligonių nutarė skirti po 250 tūkst. litų. Parama bus skirta Prienų, Kaišiadorių, Ignalinos, Pakruojo, Zarasų, Naujosios Akmenės, Molėtų, Širvintų, Šilalės ir Gargždų ligoninėms.
Kupiškis liko už borto. Tačiau ne mūsiškių iniciatyvos stoka čia kalta. Esmė ta, kad 250 tūkst. litų skirta toms įstaigoms, kurios gali teikti chirurgų pagalbą visą parą visus metus. Mes teturime tik dienos chirurgiją.

Chirurgijos ir antro lygio reanimacijos paslaugų buvo netekusios ir išvardintos dešimt rajoninių ligoninių. Tačiau šiandien, pasak LRLA pirmininko Pakruojo ligoninės direktoriaus Vyganto Sudario, chirurgijos pagalba jose teikiama visą parą.

Išsaugojo skyrių ir prisiteisė kompensacijas

„Kupiškio restruktūrizacija buvo ankstesnė nei mūsų. Mes chirurgijos ir antrojo lygio reanimacijos skyrių Vyriausybės nutarimu netekome 2010 metų balandžio 1 d. Dėl tokio sprendimo teisėtumo buvo pateiktas ieškinys Konstituciniam teismui ir nuspręsta, jog Vyriausybės nutarimas neatitiko galiojančių teisės aktų. Tuomet valdžia suskubo pakeisti tam tikras pataisas ir viskas susitvarkė. Bet mes visą pusmetį dirbome be lėšų ir todėl prašome kompensuoti padarytus nuostolius“, – aiškino V. Sudaris.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video