2024/03/29

 

Dėl naujos pensijos – pastumdėlės keliai

Motinoms, užauginusoms penkis ir daugiau vaikų, teks dar įrodyti, kad jie dori.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Nuo sausio antrojo laipsnio valstybines pensijas gali gauti motinos, išauginusios 5 ir daugiau vaikų. Tačiau yra viena sąlyga – vaikai turi būti išauklėti dorais piliečiais. O įrodyti, kad buvai gera mama, pasirodo, gerokai sunkiau nei užauginti būrį vaikų.

Vaikų charakteristika

Apie vargus visiems naujai pensijai reikalingiems dokumentams surinkti pasakojo į redakciją atėjusi kupiškėnė. Moteris pavardės viešinti nenorėjo.
Ji gyvena Kupiškyje, turi savo šeimą. Pati užaugo penkių vaikų šeimoje ir nuo sausio 1-osios atsiradus galimybei mokėti daugiavaikėms motinoms antrojo laipsnio valstybines pensijas sulaukė savo mamos prašymo padėti surinkti visus reikalingus dokumentus šiems pinigams gauti.

1948 metais gimusiai pašnekovės motinai buvo pateiktas sąrašas, kokių pažymų ir duomenų tam reikia.
Vienas reikalavimų – pateikti vaikų charakteristikas. Jos esą turėtų paliudyti pensijos skirstytojams, kad motina užaugino dorus vaikus.

Būtent toks dokumentas kalbintai kupiškėnei jau nuo praėjusios savaitės tapo dideliu rūpesčiu. Moteris keletą dienų varstė valstybinių įstaigų duris, kad rastų, kas parašys jos charakteristiką. O nurodyti valdininkai lankytoją stumdė vieni pas kitus, kol po šešių dienų atsirado už šį darbą atsakingas specialistas. Vaikų charakteristikas daugiavaikėms motinoms išrašinės Socialinių paslaugų centro darbuotoja.

Stumdė vieni nuo kitų

„Su seniūnijomis dėl to problemų nėra. Seniūnai tuoj pat parašo žmonėms charakteristikas. O Kupiškio mieste seniūno nėra. Tad ir prasidėjo mano keliai. Pirmiausia nuėjau pas merą. Šis nežinojo, ką man pasakyti, ir paprašė palaukti, kol po savaitgalio galės pateikti informaciją. Nuėjusi antrą kartą buvau nusiųsta pas Ekonomikos ir turto skyriaus specialistą Antaną Odiną. Jis teigė neatliekantis tokių pareigų ir siuntė į Socialinės paramos skyrių. Ten liepė eiti į Socialinių paslaugų centrą, kur neva dokumentas bus parengtas per 10 dienų. Aš vargstu, o mama laukia“, – nuosekliai apie savo klajones dėl mamos pensijos pasakojo pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video