2024/04/25

 

Skvarbesnis žvilgsnis seks tautodailininkų veiklą

Vytautas Jasinskas, kalbėdamas apie Panevėžio bendrijos ir Kupiškio rajono skyriaus veiklą, nusivedė prie savo kūrinio, skirto Kupiškio etnografijos muziejaus 70-mečiui.
Autorės nuotrauka

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkas Vytautas Jasinskas, grįžęs iš sausio 11-ąją vykusio pasitarimo Panevėžyje, kuriame dalyvavo kaimyninių rajonų – Anykščių, Biržų, Panevėžio, Pasvalio, Rokiškio ir Ukmergės – vadovai, pasidalijo savo mintimis apie naujų tautodailininkų sąjungos įstatų patvirtinimą ir ateities planus, kaip pagyvinti sumenkusią kupiškėnų tautodailininkų veiklą ir pakviesti gabius žmones tapti naujaisiais tautodailininkų sąjungos nariais.

Sugriežtės reikalavimai

Pasak kupiškėnų tautodailininkų vadovo, jau senokai reikėjo tokio susitikimo Panevėžyje. Daugelis tautodailininkų sąjungos įstatus interpretavo, kaip kas norėjo. Pernai mirus Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos pirmininkui Vidui Mažuknai, naujasis vadovas Saulius Kronis šių metų pradžioje sukvietė septynių rajonų, priklausančių Panevėžio bendrijai, vadovus pasitarti ir priimti naujus įstatus, kurių pagrindas būtų daugiau kaip prieš 20 metų patvirtinti dokumentai. Jais vadovaujantis būtų kreipiamas didesnis dėmesys į tautodailininkų darbų meninį lygį. Tuo tarpu dar prieš dvejus ar trejus metus į Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus bendrijos narius buvo priimami vos ne visi norintys.

Dabar tvarka sugriežtinta. Pavyzdžiui, norint tapti tautodailininkų sąjungos nariu, reikia surengti savo rajone personalinę parodą, kurioje būtų ne mažiau dešimties tapybos darbų, ne mažiau penkių – skulptūros, o medžio, kaltinių ar akmens darbų, kurie yra pastatyti lauke, reikia pateikti penkių geriausių kūrinių nuotraukas su jų aprašymais. Taip pat turi būti duomenys, kur jie stovi, kada sukurti.

Jeigu autorių darbai bus atrinkti tautodailininkų ataskaitinėse rajoninėse parodose į dvi zonines parodas Panevėžyje, dalyvaujant trims tarybos nariams ir rajono tautodailininkų sąjungos pirmininkui, ir gautos trijų rajono kolegų tautodailininkų sąjungos narių rekomendacijos, tuomet savo žodį tars Panevėžio bendrijos tarybos nariai, kurių sprendimu bus pasiūloma tapti sąjungos nariu arba tobulinti savo darbų meninį lygį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Aušra JONUŠYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video