2024/03/28

 

Tuoktis nors ir į Jamaiką, bet gimti ir numirti gimtinėje geriau

Kupiškio rajono civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Kopūstienė kasmet pateikia išsamią savo skyriaus veiklos ataskaitą.
Autorės nuotrauka

Kasmet pateikiama rajono Civilinės metrikacijos skyriaus praėjusių metų ataskaita labai vaizdžiai atspindi ne tik mūsų asmeninio gyvenimo pokyčius, bet ir socialinio gyvenimo tendencijas, ekonominės padėties įtaką žmogui. Tradiciškai pakalbinome šio skyriaus vedėją Birutę Kopūstienę, kuri negaili ir laisvalaikio išsamiai savojo darbo analizei. Šįkart ji pažėrė ir optimistiškiau nuteikiančių faktų.

Padaugėjo gimusių svetur

Pasak B. Kopūstienės, pernai Kupiškio rajone registruoti 174 naujagimiai. Tai 25 daugiau nei buvo 2012 metais. Gimė 86 berniukai ir 88 mergaitės. Pagal seniūnijas gimstamumas pasiskirstė taip: Alizavos seniūnijoje registruota 16 naujagimių, Kupiškio – 30, Noriūnų – 15, Skapiškio – 8, Subačiaus – 18, Šimonių – 12, Kupiškio mieste – 75. Tarp gimusiųjų buvo viena pora dvynukų. Pernai rajono Civilinės metrikacijos skyriuje buvo registruoti 37 (14 berniukų ir 23 mergaitės) naujagimiai, gimę užsienyje. Tai net 15 daugiau nei užpernai. Daugiausia užsienyje gimusiųjų buvo Jungtinėje Karalystėje (26), kur labiausiai ir vyksta geresnio gyvenimo ieškoti mūsų tautiečiai. Po 3 vaikus gimė Danijoje ir Airijoje, 2 – Norvegijoje, po 1 Švedijoje, Italijoje ir Prancūzijoje. Užsienyje gimusių vaikų tik keturi tėvai buvo ne lietuviai – italas, prancūzas, nigerietis ir pakistanietis. Mamos visos lietuvės. Ketvirtadaliui užsienyje gyvenančių porų pernai gimęs vaikelis buvo jau nebe pirmas (12 vaikų). Matyt, šeimos yra nusprendusios kurti savo ateitį ne Lietuvoje. Užsienyje vienuolika vaikų gimė santuokoje, kiti nesusituokusioms poroms, bet tėvas davė vaikui savo pavardę. Svetur atžalų pernai susilaukė tik trys vienišos mūsų kraštietės, o iš viso rajone tokių pernai buvo 14. Viena vieniša mama gimdė šeštą vaiką, dvi – penktą, viena – ketvirtą, kiti naujagimiai tokių mamų buvo antri arba pirmi vaikai.

Iš visų pernai gimusių rajone kūdikių daugiausia buvo pirmagimių, 56 vaikai buvo antri šeimoje, tretieji – 19, ketvirtieji – 6, penktieji – 6, šeštieji – 2. Viena moteris pernai pagimdė dešimtą vaiką šeimoje. Kartu su gimimu 45 naujagimiams buvo registruotas ir tėvystės nustatymas. Iš 174 naujagimių 89, arba per 50 proc., gimė pilnose šeimose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video