2024/04/19

 

Griūvančio turto šeimininkams galva neskauda

Rajone dar yra likimo valiai paliktų pastatų, kurie kelia pavojų žmogaus gyvybei.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Praėjusią savaitę Savivaldybėje pirmą kartą šiais metais vykusiame seniūnų pasitarime buvo aptartos ir bešeimininkių, griautinų pastatų problemos. Grįžti prie jos paskatino ir iš Vyriausybės gauti nurodymai. Seniūnai įpareigoti tokius statinius apjuosti STOP juosta, prie jų pastatyti įspėjamuosius stendus, kad šioje teritorijoje pavojinga vaikščioti.

Ar daug bešeimininkių pastatų yra Kupiškio rajone? Ar jie visi tinkamai prižiūrimi ir nekelia pavojaus žmonių gyvybei?

Reikia keisti tvarką

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad bešeimininkių pastatų, teismo sprendimu perduotų Savivaldybei, buvo šešiolika. Šešis pavyko sutvarkyti 2007–2008 metais gavus finansavimą iš šalies biudžeto. Tam iš viso buvo panaudota apie 700 tūkst. litų. Pasikeitus kainoms likusiems dešimčiai tokių pastatų nugriauti ir sutvarkyti statybinėms atliekoms reikėtų maždaug milijono litų. „Šiuo metu tvyro nežinia. Rajone pamažu atsiranda ir daugiau pastatų, kurių būklė prastėja ir kelia nerimą. Iš esmės tie pastatai nėra be šeimininkų kaip ir tie, kurie buvo tokiais pripažinti. Kai prasidėjo privatizacija, daug buvusių kolūkinių pastatų perėmė pajininkai. Žemė po pastatais daugiausia priklauso valstybei.“

„Gal tik keliems tokiems objektams buvo grąžinta žemė ir po pamatais. Kai yra 30 ar daugiau pajininkų, labai sunku visiems susitarti dėl tų pastatų pardavimo, dokumentų tvarkymo. Vieni pajininkai jau yra mirę, o paveldėtojai nėra susitvarkę pajų paveldėjimo dokumentų. Taigi yra visokių formalumų, kurie trukdo tuos objektus parduoti tiems, kas tikrai nori toje vietoje vystyti gamybą ir ūkiškai tvarkytis. Reikia keisti įstatymus ir supaprastinti tų griuvenų įsigijimo tvarką, kad ūkinei veiklai jas galima būtų pirkti be projekto ir kitų formalumų. Rajone buvo trys atvejai, kai ūkininkai norėjo pirkti buvusias fermas, bet negalėjo. Šiuo metu bešeimininkiai griautini pastatai yra nerealizuotini, jų nekilnojamojo turto registras neregistruoja“, – vardijo biurokratines kliūtis administracijos direktorius.

Skaudžios patirties šešėlis

Kupiškėnai dar atmena nelabai seną tragišką įvykį Alizavos krašte, kai apleistoje Repeniškių fermoje buvo mirtinai sužalotas vaikas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video