2024/04/26

 

Miškų savininkams planuojamas naujas mokestis

Kupiškio urėdijos vadovo Dainiaus Stonkaus nuomone, dabar valstybinių miškų ūkiai ir privatūs savininkai apmokestinti visiškai neproporcingai.
Autorės nuotrauka

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pasiūlė įvesti naują mokestį privačių miškų savininkams ir valdytojams. Ketinama 5 proc. apmokestinti visas gaunamas pajamas už nenukirstą mišką ir medieną bendrosioms miškų ūkio reikmėms. Šie pinigai būtų naudojami miškų infrastruktūrai tvarkyti, priešgaisrinei apsaugai, sanitarijai ir kitiems darbams. Mokestį į bendrųjų miškų ūkio reikmių biudžetą jau seniai krauna valstybinės urėdijos.

Už mokestį – departamentas

Gana skubotai pasiūlytas mokestis privačių miškų savininkams sukėlė aršias diskusijas tarp gyventojų ir pačių politikų. Esą miškų savininkai jau moka mokesčius nuo visų pajamų – 3 kartus didesnius, palyginti su stipriai subsidijuojamų ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių pajamų apmokestinimu.

„Dar nieko negirdėjau apie naują mokestį. Bet savaime aišku, kad bet koks naujas apmokestinimas – našta žmogui. Jau įprasta, kad mūsų valdžia nepadeda, o ieško, kaip dar atimti“, – sakė miško turintis Dainius iš Subačiaus seniūnijos.

Tokie valdžios siūlymai pakurstė gyventojų ketinimus vienytis į kokią nors oficialesnę privačių miškų tarnybą. Vis garsiau kalbama apie atskirą departamentą ar kitą struktūrinį vienetą. Jo kūrimą ir išlaikymą prašoma finansuoti mainais už tą žadamą įvesti 5 proc. mokestį.
Dabar privačių miškų savininkai turi dvi jų interesus ginančias asociacijas: Lietuvos miškų asociaciją ir Privačių miškų savininkų asociaciją.

Mokesčiai – nelygūs

Valstybinės miškų urėdijos jau seniai moka šį mokestį. Jis renkamas bendrosioms miškų ūkio reikmėms ir, kaip sako Kupiškio urėdijos urėdas D. Stonkus, grįžta remontuojant miškų kelius.
Kasmet šiems mokesčiams Kupiškio miškų urėdija atiduoda daugiau nei 300 tūkst. litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video