2024/04/25

 

Naujos žemės įsigijimo įstatymo pataisos – nauji rūpesčiai

Dar prieš įsigaliojant Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo pakeistiems straipsniams, pasigirdo kritiškų teisininkų komentarų.
Valio Staburo nuotrauka

Praėjusių metų vasarą Seimas patvirtino Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinojo įstatymo kelių straipsnių pakeitimus, kurie įsigaliojo nuo 2014 metų sausio 1 dienos.
Pakeitimai susiję su žemės pirkimo apribojimais, siekiant įtvirtinti pirmumo teisę dirbančiam žemę asmeniui ir maksimalų leistiną pirkti žemės plotą. Susiję asmenys dabar negalės įsigyti daugiau nei 500 ha žemės ūkio paskirties žemės. Tokiais saugikliais tikimasi sutramdyti žemės spekuliantus.

Griežtesnių įstatymų jau kelerius pastaruosius metus reikalavo šalies žemdirbių bendruomenė ir visuomeninės ūkininkų organizacijos. Tačiau dabar jau pasigirsta skeptiškų nuomonių, ypač žemės savininkų kritiškų vertinimų, baiminantis, kad pakeitimai bus neveiksmingi, įstatymą nebus sunku apeiti ir miesto verslininkams, ir verslo įmonėms.

Bandymas pažaboti apsukriuosius

Įstatyme apibrėžta nauja susijusių asmenų sąvoka. Nurodyta, kad susiję asmenys negalės įsigyti daugiau nei 500 ha žemės ūkio paskirties žemės, jos nebus galima jungti, pasitelkiant trečiuosius asmenis. Numatyta, kad asmuo, fizinis ar juridinis, ar susiję asmenys iš valstybės galės įsigyti tiek žemės, kad bendras jų iš valstybės įsigytos žemės ūkio paskirties žemės plotas būtų ne didesnis nei 300 ha, o bendras visiems priklausančios iš valstybės ir kitų asmenų nupirktos žemės plotas būtų ne didesnis nei 500 ha.

Susiję asmenys – tai sutuoktiniai, tėvai ar įtėviai su nepilnamečiais vaikais. Apibrėžiant fizinio asmens ryšius su juridiniu asmeniu, sutuoktiniai arba tėvai, įtėviai su nepilnamečiais vaikais laikomi vienu asmeniu. Susiję asmenys yra ir tie, kurie turi balsų daugumą juridiniame asmenyje, įmonėje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video