2024/04/25

 

Meteorologai: šilta žiema neturėtų gąsdinti

Šilta žiema žydėjimui prikėlė raktažolę.
Linos Narčienės nuotrauka

Kai visi nekantriai laukiame tikros žiemos, meteorologai pataria per daug nesijaudinti, kad ši neateis. Panašių orų būta visai neseniai – prieš septynerius metus per Kalėdas raktažolės žiedus kėlė, o vasarį spaudė didelis speigas. Gamtai, pasak specialistų, didelis pavojus šiemet negresia – nebent nušals sužėlę žiemkenčiai ir nemiga vargins ežiukus. O mums gali tekti užsitęsusi žiema bei trumpas pavasaris.

2006-ųjų žiema – šiltesnė

„Kodėl jau kelinti metai vėluoja žiema, klimatologai kelia įvairias versijas. Viena jų – šiltas sroves atgabenusi Golfo srovė. Spėjama, kad tai sukėlė audras Europoje ir atnešė mums ilgą rudenį. Vienas kitas laipsnis nedaug, bet tai – didelė priežastis oro pokyčiams. Pas mus šilta, o Jeruzalėje, Egipte – pasnigo“, – apie klimato kaitą kalbą pradėjo Biržų meteorologijos stoties vadovas Bronius Medinis.

2013 metais vidutinė gruodžio mėnesio oro temperatūra Biržų stotyje buvo užregistruota 1,7 laipsnių šilumos. Tokia žiemos pradžia – gana išskirtinė, tačiau meteorologas B. Medinis teigia, kad visai neseniai buvo dar šilčiau.
2006 metais gruodį užregistruota 4 laipsnių šilumos vidutinė oro temperatūra. Per Kūčias lauke buvo 7 laipsniai. Tą mėnesį šiek tiek pašalo tik tris dienas.

Tuomet, pasak pašnekovo, per Kalėdas žydėti ruošėsi raktažolės.
„Nuo to laiko turėjome šaltesnes žiemas. O šiemet vėl du lapkričio mėnesiai iš eilės. Tik porą dienų gruodį buvo pasirodęs sniegas, temperatūra nukrito iki 16 laipsnių šalčio“, – sakė Biržų meteorologijos stoties vadovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video