2024/04/25

 

Per biokuro biržą – į pigesnę šilumą

Valstybės valdžia suskubo surinkti miškuose pūvančias šakas biokurui gaminti, tačiau miškininkai tvirtina, kad taip galima visai nuskurdinti miškų dirvožemį.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Šalies valdžia užsimojo atpiginti gyventojams šilumą ir rajonų katilines nusprendė suvaryti į neseniai sukurtą biokuro biržą. Esą per tarpininkus kurą perkantys šilumininkai nesugeba sumažinti savo išlaidų ir kelia paslaugų kainas vartotojams. Be to, tokia birža, valdžios nuomone, padės Lietuvai efektyviau tvarkyti bioatliekas miškuose. Todėl į šį sumanymą jau nuo metų pradžios bus bandoma įtraukti visas šalies urėdijas.

Įpareigojo urėdijas

Aplinkos ministerija dar rudenį Generalinei miškų urėdijai nurodė nuo 2014 m. sausio 1 d. iš miško kirtimų atliekų organizuoti urėdijose skiedrų gamybą. Ir tokį biokurą tiekti rinkai konkurencingomis kainomis.

Numatyta, kad pagamintas skiedras miškų urėdijos turėtų parduoti per neseniai pradėjusią veikti Energijos išteklių biržą „Baltpool“.
Vykdydama šį sprendimą valdžia teigia, kad siekia didinti konkurenciją medienos biokuro rinkoje, kartu sudaryti sąlygas biokuro vartotojams palankesnėmis galimybėmis apsirūpinti kuru. Tai esą leistų šilumos tiekėjams daugiau naudoti biokuro ir sumažinti šildymo kaštus galutiniams šilumos vartotojams.

O be to, Vyriausybė įsipareigojo efektyviau naudoti miškuose po kirtimų liekančias atliekas. Esą Lietuvos miškuose nereikalingai pūva krūvos medienos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video