2024/04/24

 

Savivaldybė dovanojo savo skolininkams

Valio Staburo nuotrauka

Šventės širdis pripildo atlaidumo… Tuo galima paaiškinti paskutiniajame 2013 metų rajono Tarybos posėdyje sklandžiusią geraširdišką nuotaiką. Politikai be didesnių ginčų nutarė dovanoti skolininkams – pripažinti beviltiška ir nurašyti iš apskaitos dokumentų valstybinės žemės nuomos mokesčio 17 tūkst. 58 litų ir 29 centų skolą.

Tokia suma susikaupė nuo 2003 metų, didžiąją skolos dalį sudaro juridinių asmenų nesumokėti žemės nuomos mokesčiai, jie viršija 11,6 tūkst. litų. Fiziniai asmenys skolingi 5 tūkst. 360 litų.

Sprendimo projektą pristačiusi Savivaldybės administracijos vyresnioji specialistė Vyta Semėnienė akcentavo, kad išieškoti skolos dabar nebeįmanoma dėl objektyvių priežasčių, tai būtų netikslinga ir ekonominiu bei socialiniu požiūriu.
Iš 97 įsiskolinusių asmenų 58 jau mirę, likusieji jau 6–7 metus nebenuomoja žemės, mokesčių sumos yra menkos, nuvertėjusios, išieškojimo išlaidos, ko gero, viršytų įplaukas.

Juridinių asmenų, įmonių ir bendrovių, skolų taip pat nebėra vilties atgauti, nes jau yra bankrutavusių įmonių, arba kitos galėjo būti fiktyviai įkurtos, neegzistuojančios. Įmonėms Savivaldybė siuntė laiškus su skolos priminimais, bet niekas neatsišaukė. Informacijos negauta ir per teismą, kai šią vasarą Savivaldybė ėmėsi aktyviai ieškoti skolininkų ir jų nesumokėtų mokesčių. Į pagalbą seniūnijose buvo pasitelkti ir už pašalpas dirbantieji visuomenei naudingą darbą, jie išnešiojo skolų priminimus. Pastangos buvo rezultatyvios, apie 30 tūkst. litų mokesčių pavyko papildomai surinkti.

Tarybos nariams kilo klausimų, kodėl tik dabar sugalvota rūpintis dėl skolų, kodėl bankrutuojant įmonėms laiku nepateikiami Savivaldybės kreditoriniai reikalavimai.
Atsakymą nesunku nujausti – visada yra svarbus žmogiškasis faktorius, Savivaldybės darbuotojų kruopštumas ir atidumas, o dabar dirbti efektyviai labiausiai padeda naujos kompiuterinės programos, tiksli naujausia informacija, neleidžianti skolininkams prasmukti nepastebėtiems.

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video