2024/03/28

 

Šventinė dovanėlė – ir ūkininkams

Jei Seimas pavasarį priims Vyriausybės jau palaimintus įstatymų pakeitimus, įvedančius kelių mokestį žemės ūkio technikai, Kelių priežiūros ir plėtros programai įgyvendinti tikimasi surinkti 1 milijonu litų daugiau.
Valio Staburo nuotrauka

Vyriausybė nusprendė nuo 2015 metų padidinti kelių mokestį už sunkiasvores ir didelių gabaritų transporto priemones ir apmokestinti šiuo mokesčiu žemės ūkio techniką – traktorius, savaeiges ir kt. Metinis traktoriaus kelių mokestis gali sudaryti nuo 580 iki 2 200 litų, atsižvelgiant į technikos gabaritus. Mokesčio dydį pagal įstatyme numatytas ribas sunkiasvorėms ir didelių gabaritų transporto priemonėms už naudojimąsi valstybinės reikšmės keliais nustatys Vyriausybė, o už naudojimąsi vietinės reikšmės keliais – savivaldybės.

Su žemdirbiais nederinta

Žemės ūkio rūmų atstovė spaudai Vaida Leščiauskaitė teigė, kad žinia apie numatomą žemės ūkio technikos apmokestinimą ūkininkams buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. „Apie tai, kad rengiamasi įvesti kelių mokestį ūkininkų naudojamai žemės ūkio technikai, sužinojome tik iš žiniasklaidos. Niekas nei su mumis, nei su Žemės ūkio ministerija to nederino, jokių diskusijų nebuvo. Šiemet žemdirbių suvažiavime buvo sutarta, kad per šią Seimo kadenciją mokesčiai žemės ūkyje nebus didinami ir kad nebus įvedami nauji“, – teigė atstovė spaudai.

„Jokių diskusijų su ūkininkais apie šio mokesčio įvedimą nebuvo. Europos Sąjungos (ES) šalyse šalia automagistralių yra alternatyvūs keliai, kuriuos galėtų rinktis žemdirbiai. Lietuvoje tokių kelių nėra. Mes negalime į savo lauką kitu keliu nuvažiuoti. Kol jų nėra, ūkininkų žemės ūkio technikai jokie keliai neturi būti apmokestinti“, – sakė Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video