2024/04/19

 

Įstatymas iškėlė negražias šeimų paslaptis

Labai didelis žingsnis, kad nebe moterys sprendžia, ar tirti jų smurtautojų veiksmus. Įsigaliojus įstatymui ikiteisminį tyrimą pradeda policijos pareigūnai.
Valio Staburo nuotrauka

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas Lietuvoje įsigaliojęs jau dveji metai. Visų šeimų problemų per tą laiką gal jis ir neišsprendė, bet vis daugiau gyventojų išdrįsta prabilti apie savo konfliktus su artimaisiais. Taip pat vis garsiau kalbama apie griežtesnes sankcijas skriaudikams. Mat grįžę su žibučių puokšte pas savo auką jie neretai lieka be kaltės. O policija būna sugaišusi savo darbo laiką tokiems ginčams.

Statistiškai – mažėjo

2012 m. įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui Kupiškio rajono policijos komisariatas užregistravo 160 pranešimų dėl konfliktų šeimose. Jų metu nukentėjo 78 moterys, 5 vaikai ir 8 vyrai.
Dėl 90 pranešimų pradėti ikiteisminiai tyrimai.
Šiemet iki gruodžio Kupiškio r. policija sulaukė 124 pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Tarp nukentėjusiųjų 48 moterys, 10 vaikų ir 6 vyrai. Pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai.

Nemažas skirtumas ir tarp pačių pranešimų bei nukentėjusiųjų skaičiaus. Tai rodo, kad į konfliktus įsivelia dažnai tos pačios šeimos.
Į bet kurį pranešimą policijos pareigūnai reaguoja, taip pat ir į smurtą artimoje aplinkoje. Pirmieji reaguoja patruliai ir, jei reikia, operatyvinė grupė. Nustačius faktą dėl smurto artimoje aplinkoje pradedamas ikiteisminis tyrimas, įtariamasis sulaikomas. Įtariamajam pareiškus įtarimą, paskiriama viena iš kardomųjų priemonių.

„Ikiteisminius tyrimus dėl smurto artimoje aplinkoje galima pradėti ir be pareiškėjo pareiškimo, o pagal faktą. Tokiais atvejais būna paskirta kardomoji priemonė nebendrauti, neieškoti ryšių su nukentėjusiuoju. Tačiau įtariamieji per kitus asmenis sugeba atsiprašyti nukentėjusiųjų. Taip pat būna, kai nukentėjusysis pats neprieštarauja ir prašo, jog leistų gyventi kartu įtariamajam. Pats ikiteisminis tyrimas tokiais atvejais nenutraukiamas, kaip kad nesant nusikaltimo sudėties, o baigiamas nukentėjusiajam ir įtariamajam susitaikius“, – apie pranešimų dėl smurto ir ikiteisminių tyrimų skaičiaus skirtumą sakė Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas.

Auklėjimo programos

„Įstatymas, aišku, naudingas ir reikalingas, tik blogybė ta, kad įstatymo vykdymas nebuvo paremtas lėšomis – jam nebuvo skirtas papildomas finansavimas. Preliminariai vieno ikiteisminio tyrimo (nebūtinai smurto artimoje aplinkoje) atlikimo išlaidų suma svyruoja nuo 800 iki 1 000 litų“, – sakė G. Misiūnas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video