2024/03/28

 

Kalėdinė dovanėlė miškų savininkams

Privačių miškų savininkų ir valdytojų laukia naujas mokestis.
Virginijaus Stapulionio nuotrauka

Prieš savaitę Seimas skubos tvarka pritarė svarstytam 5 procentų atskaitymo įvedimui privačių miškų savininkams ir valdytojams nuo visų gaunamų pajamų už parduotą žaliavinę medieną. Teigiama, kad privatininkų apmokestinimas susijęs su miško kelių ir susijusių miško žemės sausinimo sistemų įrenginių priežiūra bei taisymu. Politikų nuomone, tai reikėjo padaryti, nes bendrais miško keliukais naudojasi visi, o iki šiolei 5 procentų mokestį nuo parduotos žaliavinės medienos mokėjo tik miškų urėdijos.

Gyventojai turėjo vos kelias dienas pareikšti savo nuomonę dėl naujų mokesčių. Į savininkų argumentus neskubėti įvesti naujų mokesčių nebuvo atsižvelgta.

Norima išstumti privatininkus iš verslo

Miškų savininkų asociacijos pirmininko pavaduotojas Kazimieras Šiaulys teigia, kad ši pataisa inicijuota generalinio urėdo Benjamino Sakalausko, norint išstumti privačių miškų savininkus iš užimamos rinkos. „Galima spėti, kad suinteresuota priimti miškų ūkio teikiamas pataisas gali būti ir Kelių direkcija. Iš Europos Sąjungos skiriamų lėšų atliekami didžiausi kelių tvarkymo projektai, o vietinės reikšmės keliams, žvyrkeliams finansavimo nebelieka. Šias spragas siekiama užlopyti miškų savininkų sąskaita. Tačiau keliai, einantys per privačių miškų teritoriją, nepriskirti jokios institucijos priežiūrai. Vadinasi, kad iš šio mokesčio surinktų lėšų negalima šių kelių bus nei prižiūrėti, nei remontuoti“, – teigia asociacijos pirmininko pavaduotojas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video