2024/04/26

 

Pasijutusi pastumdėle mokytoja išdrįso bylinėtis

Salamiesčio pagrindinėje mokykloje pastaraisiais metais labai sumažėjo mokinių.
Dėl to buvo mažinamas ir darbo krūvis pedagogams.
Autorės nuotrauka

Mažėjant mokinių skaičiui, keičiantis pedagogų darbo sąlygoms vis daugiau kyla ginčų, susijusių su darbo santykiais. Neretai jiems išspręsti prireikia ir teismo.
Kupiškio r. apylinkės teisme buvo nagrinėjama civilinė byla dėl LR Darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Panevėžio teritorinio skyriaus darbo ginčų komisijos sprendimo panaikinimo, dėl įpareigojimo grąžinti į pirmines pareigas, dėl vidutinio darbo užmokesčio už priverstinės pravaikštos laiką ir neturtinės žalos priteisimo. Ieškovė šioje byloje buvo Salamiesčio pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Jūratė Bartaševičienė, atsakovas – Salamiesčio pagrindinė mokykla, atstovaujama jos direktoriaus Daliaus Žvybo.

Po atostogų – be klasės

Su J. Bartaševičiene Salamiesčio pagrindinė mokykla sudarė darbo sutartį 2005 m. rugsėjo 1 d. Ji buvo priimta dirbti pradinių klasių mokytoja neterminuotai. Turėjo savo kabinetą, rengdavo tėvų susirinkimus. Jai buvo mokamas priedas už vadovavimą klasei. 2011 m. kovo 1 d. J. Bartaševičienė išėjo dekretinių atostogų. Iki šių atostogų jos darbo krūvis buvo 26,13 savaitinių valandų. Nuo kovo 1 d. iki gegužės 31 d. J. Bartaševičienę pavadavo mokytoja Danguolė Rastauskienė, o nuo tų pačių metų rugsėjo 1 d. iki 16 d. – mokytoja Stasė Sesickienė.

Pastarąją mokytoją išleidus į pensiją, kita vaduojanti mokytoja nebuvo priimta. Mat pradinių klasių komplektai tuo metu sumažėjo nuo 4 iki 2. Ieškovės advokatės teigimu, tokiu būdu mokyklos direktorius netiesiogiai panaikino J. Bartaševičienės darbo vietą. Sumažėjus pradinukų klasėms, jis nesprendė, ką daryti su mokytoja. Anot advokatės, sumažėjus mokinių skaičiui, yra mažinamas ir mokytojų skaičius. Reikia apsispręsti, kas lieka, kas turi išeiti. To nepadarius susidarė tokia situacija, kai mokytojai grįžus iš atostogų suteikti jai tą patį darbo krūvį nebėra galimybių. Buvo kreiptasi į Darbo ginčų komisiją. Ši komisija konstatavo, kad nelikus darbo krūvio mokyklos direktorius dėl objektyvių priežasčių negali J. Bartaševičienei suteikti tokio pat darbo krūvio, kokį ji turėjo prieš motinystės atostogas. Jis teisus pasiūlęs jai dirbti pakeitus darbo sutarties sąlygas mažesniu krūviu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video