2024/04/23

 

Rajono biudžeto skyles žadama lopyti paaukojus mokyklų valgyklas

Asociatyvi autorės nuotrauka

Mokinių maitinimo klausimai pastaruoju metu aktualūs visoje Lietuvoje. Beveik visuose rajonuose šią paslaugą savivaldybės yra atidavusios privatininkams. Jų teikiamų paslaugų kokybė vertinama labai kontroversiškai. Kupiškio rajone kol kas buvo apsiribota antkainio mokyklų valgyklose didinimu. Tačiau skylėtas rajono biudžetas vėl valdžią verčia ieškoti būdų, kaip būtų galima tas biudžeto skyles palopyti. Tad vėl prabilta apie mokyklų valgyklų perdavimą į privačias rankas.
Ne paslaptis, kad tokie valdžios ketinimai kelia nerimą mokyklų bendruomenėms ir kvepia darbo vietų naikinimu.

Daug neaiškumų

Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius sakė, kad rajono mokyklų, įskaitant ir „Varpelį“, valgykloms yra skirta 49,25 etato. Darbuotojų skaičius ne visai sutampa su etatų skaičiumi. Jų gali būti ir mažiau.
Kiek būtų sutaupyta lėšų Savivaldybei atsisakius mokyklų valgyklų, tiksliai pasakyti negalima. Šiuo metu elektros, vandens, šildymo išlaidos skaičiuojamos bendrai. Galima tik išskirti darbo užmokestį. Per metus valgyklų darbuotojams išlaikyti yra skiriama 863 tūkst. litų. Preliminariai galima paskaičiuoti ir kitas išlaidas. Antai per metus valgykloms reikėtų apie 200 tūkst. litų elektros energijai apmokėti, apie 50 tūkst. – vandeniui ir nuotekoms.

„Kiek bus sutaupyta šią paslaugą perleidus privatininkams, sunku pasakyti. Aišku, atkristų darbo užmokesčiui skirtos lėšos. Tačiau pagilėtų nedarbo problema. Nežinia, kiek dabar dirbančių žmonių išsaugotų darbo vietas. Taip pat neaišku, kaip būtų organizuojamas maisto išdavimas, kas išdėliotų indus, kas juos ir valgymo patalpą tvarkytų pavalgius ir pan. Labai svarbu ir kaina. Tikėtis, kad ji mažės, nerealu. Kiekvienas privatininkas yra suinteresuotas, kad būtų gera jo verslo apyvarta. Kuo mažesnis valgytojų skaičius, tuo ta apyvarta mažesnė. Esame ketvirtas nuo apačios rajonas šalyje pagal mokinių skaičių“, – kalbėjo Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas.

Pasak jo, daug kas nuogąstauja, kad perleidus valgyklas į privačias rankas, suprastės maisto kokybė. Tačiau visiems, dirbantiems viešojo maitinimo srityje, yra taikomi vienodi reikalavimai. Tad teoriškai maisto kokybė neturėtų suprastėti. „Žinoma, maisto, gaminamo pačioje valgykloje ir atvežto termosuose, kokybė gali skirtis. Taigi kyla daug neaiškumų. Tikiuosi, kad rajono valdžia racionaliai spręs šį klausimą“, – diplomatiškai kalbėjo R. Jocius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video