2024/04/26

 

Pigi lemputė ne visuomet ilgai šviečia

Taupesnės, bet brangesnės…
Autoriaus nuotrauka

Iš rinkos pašalinus kaitrines lemputes, vitrinos pasipildė energiją taupančiomis lemputėmis. Pastarosios taupo energiją ir tarnauja ilgiau. Pasigirsta ir nuogąstavimų, jog taupiosios lemputės gali kelti pavojų sveikatai, jų švietimo laikas trumpesnis nei nurodyta.

Panikuoti nereikia

„Pačioje elektros energiją taupančioje lemputėje gyvsidabrio kiekis yra mažas. Kad būtų viršyta leistina gyvsidabrio norma, reikėtų sudaužyti ne vieną, o keliasdešimt lempučių. Realus taupiųjų lempučių pavojus žmogaus sveikatai – gyvsidabrio garai. Patekęs į kvėpavimo takus, gyvsidabris gali susikaupti smegenyse ir kauluose. Iš organizmo išsiskiria lėtai su šlapimu, seilėmis, prakaitu. Bet, kol lemputės korpusas nepažeistas, garai į aplinką nepatenka“, – teigia VšĮ „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė.

Anot pašnekovo, jei sudūžta lemputė, nereikia panikuoti ir kviesti sanitarinių tarnybų. Dūžio vietą reikia išvalyti šlapiu skuduru, atsargiai surinkti lemputės šukes į sandarų indą ir atiduoti perdirbėjams, o kambarius gerai išvėdinti. Nerekomenduojama valyti dūžio vietos dulkių siurbliu, nes pavojingi garai dar labiau pasklinda po namus.

„Šios lemputės daug pavojingesnės, kai išmetamos kartu su kitomis buitinėmis atliekomis. Visų pirma, ne pats gyvsidabris, o jo junginiai yra nuodingi žmonėms, gyvūnijai ir augalijai. Į sąvartynus gali patekti dideli jų kiekiai, o lemputėms sudužus, gyvsidabrio sklidimo jau nesustabdytum. Išsilaisvinęs gyvsidabris gali jungtis su kitais elementais. Kai kurie mikroorganizmai paverčia gyvsidabrį metilo gyvsidabrio junginiais, kurie kaupiasi žuvyje ir kituose vandens organizmuose. Vartojant tokią žuvį, junginiai gali patekti ir į žmogaus organizmą“, – teigia T. Ruželė.

Ar taupiosios tarnauja ilgiau?

„Daugeliui iškyla toks klausimas, nes žmonės pastebi, kad kai kurios taupiosios lemputės tikrai tarnauja panašiai arba vos ilgiau už kaitrines. Taip nutinka todėl, kad žmogus renkasi pigiausią prekę. Jokiu būdu nebandau reklamuoti vieno ar kito prekinio ženklo. Jei prekyboje lempučių kainos skiriasi bent du kartus, man asmeniškai jau kyla įtarimų“, – pastebi pašnekovas.

Anot Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausiojo valstybinio inspektoriaus Alekso Žalpio, elektros energiją taupančių lempų našumas yra dvidešimt aštuoni procentai, t. y. gaunant tokį pat šviesos srautą sutaupoma 4–5 kartus elektros energijos. Energiją taupančios lempos vidutiniškai šviečia ilgiau nei 6 tūkst. valandų, o kaitrinė lemputė – tik 1 tūkst. valandų, t. y. tinkamai naudojant elektros energiją taupančią lemputę, jos tarnavimo laikas yra gerokai ilgesnis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video