2024/04/26

 

Dekanato šeimos centras burs jaunas šeimas

Kupiškio dekanato šeimos centro vedėja Violeta Senvaitienė (kairėje) ir šio centro lektorė savanorė Alina Stanionienė įsitikinusios, kad sužadėtinių rengimo santuokos sakramentui kursai būtini jaunoms poroms, nes leidžia apmąstyti, pasitikrinti, ar jų pasiryžimas tuoktis yra tvirtas.
Autorės nuotrauka

Sužadėtinių rengimas santuokos sakramentui – pagrindinis Panevėžio vyskupijos Kupiškio dekanato šeimos centro tikslas. Šiam centrui nuo pat įsikūrimo 1996 m. vadovauja pedagogė Violeta Senvaitienė. Jai padeda įvairių profesijų savanorių būrelis. Ieškoma naujų darbo formų. Kupiškio dekanato šeimos centro informaciją jau galima rasti viename iš interneto socialinių tinklų. Taip pat ketinama suburti jaunų šeimų grupę aktyviam ir prasmingam bendravimui.

Apie kursus ir lektorius

Pasak V. Senvaitienės, sužadėtiniai jiems organizuojamus rengimo santuokos sakramentui kursus pradeda lankyti prieš 3 mėnesius iki vestuvių. Kunigas gali sutuokti ir be kursų, bet visi kunigai nori, kad būsimieji sutuoktiniai būtų sąmoningai pasirengę priimti santuokos sakramentą. Šių kursų programa yra patvirtinta Vyskupų konferencijos ir Šeimos reikalų tarybos. Iš viso būna 8 užsiėmimai. Jie vyksta parapijos namuose. Yra nagrinėjamos tokios temos: „Bendravimas ir bendrystė“, „Kartu per permainas“, „Atleisti ir švęsti“, „Krikščioniškas požiūris į lytiškumą“, „Vaisingumo pažinimas“, „Gyvenimas iki gimimo“, „Dievas ir bažnyčia“, „Priesaika“. „Su kursų lankytojais šias temas gvildenu ir aš pati, ir lektorės savanorės Alina Stanionienė, Stasė Kaluinienė, Dovilė Kulbokienė, Rasa Šlekienė, Skaistutė Paulauskienė, Dovilė Vilkanauskienė. Šie užsiėmimai vyksta dažniausiai šeštadieniais arba vakarais. Prisiderinama prie porų galimybės į juos atvykti. Įprastai užsiėmimus vedame dviese. Sužadėtiniai gauna ir namų užduotis. Jiems yra skirtas pratybų sąsiuvinis. „Dievo ir bažnyčios“, „Priesaikos“ temas nagrinėja dekanas Rimantas Gudelis. Jis sužadėtiniams apibendrina ir visą išklausytą kursą, įteikia baigimo pažymėjimus“, – dalijosi darbo aktualijomis pašnekovė. V. Senvaitienė pridūrė, kad visi lektoriai kasmet rugpjūčio mėnesį turi galimybę išvykti į jiems rengiamą stovyklą pajūryje. Ten suvažiuoja atstovai iš visų šalies dekanatų centrų. Atnaujinamos žinios. Paskaitas skaito kompetentingi lektoriai.

V. Senvaitienė sakė, kad pirmaisiais dekanato šeimos centro gyvavimo metais į sužadėtinių rengimo santuokos sakramentui kursus susirinkdavo po 30 porų. Užpernai jų buvo 17, pernai – 25, šiemet – 39. „Mūsų veikla prasideda vasario–kovo mėnesiais ir tęsiasi maždaug iki spalio. Daugiausia porų į kursus susirenka vasarą. Paskui žiemą dažniausiai nebebūna santuokų. Šiuo metu kursus lanko viena pora. Už kursus imamas užmokestis kaip auka iki 50 litų. Iš sukauptų lėšų perkami sužadėtiniams pratybų sąsiuviniai, įsigyjame reikiamų knygų, važiuojame į seminarus.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video