2024/04/24

 

Žmogaus teises atspindės monografija

Seminarą apie žmogaus teises kupiškėnams vedė Lietuvos teisės instituto atstovai (iš kairės) Mindaugas Lankauskas, dr. Algimantas Čepas ir dr. Vida Petrylaitė.
Autorės nuotrauka

Lietuvos teisės instituto atstovai spalio 23 d. Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centre vedė seminarą apie žmogaus teises. Dr. Algimantas Čepas pristatė šio instituto atliekamą žmogaus teisių tyrimą, Mindaugas Lankauskas aptarė teisę į privatumą, dr. Vida Petrylaitė kalbėjo apie teisę į socialinę apsaugą. Svečiams buvo svarbi ir kupiškėnų nuomonė.

Pasak A. Čepo, institutas atlieka žmogaus teisių tyrimą visoje Lietuvoje ir apie tai rengia 600–700 p. monografiją. Šiais klausimais daug yra šnekėta su ekspertais Vilniuje, domėtasi sostinės gyventojų nuomone. Tačiau tai ne visa Lietuva. Žmonės gyvena ir mažesniuose miesteliuose bei kaimuose. Tad monografijos rengėjai lankosi ir čia. „Iš Kupiškio vyksime į Anykščius, paskui į Marijampolę ir kitur. Norime susigaudyti, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kaip papildyti monografiją. Kviečiame išsakyti savo nuomonę apie žmogaus teises, padiskutuoti“, – kalbėjo lektorius.

Apie privatumą

M. Lankauskas sakė, kad teisė į privatumą, asmeninio gyvenimo neliečiamumą gali būti aktuali ne tik įžymybėms, bet ir kitiems žmonėms. Ypač šiuo požiūriu reikšmingos sritys yra žiniasklaida ir elektroninė erdvė. Čia pasitaiko privataus gyvenimo pažeidimų dėl savicenzūros, žiniasklaidos kultūros stokos. Politikai, kaip vieši asmenys, atsiskaitantys už savo veiklą rinkėjams, turi siauresnę neliečiamumo sritį. Dažnai jau tik nuo konteksto priklauso, ar tokio žmogaus privati erdvė nebuvo pažeista. Savo garbę ir orumą žmonės turi teisę apginti teismuose. Tačiau labai dažnai tokie procesai gali tęstis labai ilgai.

Daug diskusijų kelia, kas yra atsakingas už internete paskleistus komentarus. Ar internetinė svetainė, ar tas, kas rašė? „Jei tos internetinės svetainės savininkai greitai ištrina neleistinus viešai komentarus, blokuoja jų rašytojams prieigą prie savo tinklalapio, bendradarbiauja su teisėtvarkos pareigūnais, tuomet jie neatsako už elektroninėje erdvėje paskleistus įžeidžiančius, neapykantą kurstančius ir panašius komentarus.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video