2024/05/04

 

Pilietinė diskusija vėl laukia piliečių

Kol kas pilietinėmis diskusijomis rajone domisi labai nedaug kupiškėnų.

Autorės nuotrauka

Po vasaros pertraukos, spalio 7-ąją, kupiškėnai vėl rinkosi į pilietinę diskusiją. Šįkart gvildentos Kupiškio rajono saugumo ir teisėsaugos problemos. Tai buvo aštuntoji pilietinė diskusija, kurią inicijavo rajono meras Jonas Jarutis.
Ne visiems tokia problemų kėlimo ir jų sprendimo ieškojimų forma priimtina. Buvo pasigesta konkretumo. Svarstyta ir diskusijos prasmė.

Kriminogeninė situacija

J. Jarutis pradėdamas šią diskusiją džiaugėsi, kad iki šiol išliekame saugiausiu apskrities rajonu. Tačiau ne viskas gerai teisėsaugos srityje. Stinga finansavimo, darbuotojų. Jis kvietė diskusijos dalyvius neieškoti kaltų, bet pasvarstyti, ką reikėtų keisti, ko imtis, kad rajone visi jaustumėmės dar saugesni, kad čia nepasikartotų kaimyniniuose rajonuose nutikę tragiški įvykiai.

Darbo patirtimi pasidalijo Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas. Pasak jo, rajono policijos komisariate iki šiol yra 10 laisvų pareigūnų etatų. Šiuo metu maždaug 20 tūkst. rajono gyventojų tenka 54 policijos pareigūnai. „Ką tai reiškia, kiekvienas nesunkiai gali padaryti išvadą. Policijos funkcija yra gyventojų saugumo užtikrinimas – viešoji tvarka, nusikaltimų prevencija ir jų tyrimas. Tačiau saugumas turėtų rūpėti visiems. Antai pastaruoju metu labai sumažėjo vagysčių. Prie to prisidėjo ir verslininkai, ūkininkai, kurie savo turtą saugo pasitelkdami naujausias technologijas“, – kalbėjo G. Misiūnas.

Apie etatus

Komisariato viršininkas pabrėžė, kad viena silpniausių grandžių yra policijos ir bendruomenių bendradarbiavimas. Kai kurios nerodo visiškai jokio noro bendrauti su policija.
Į klausimą, ar gali pasikartoti panaši situacija pas mus, kaip Biržuose, G. Misiūnas teigė, jog tokius dalykus sunku numatyti iš anksto ir apsisaugoti. „Po darbo valandų rajone tebudi 3 statutiniai policijos pareigūnai, o priešgaisrinės tarnybos 8–9 pareigūnai. Toks santykis stebina. Teigti, kad mažai yra norinčių dirbti policijoje, irgi negalima. Rugsėjį įsidarbino 3 nauji pareigūnai, o vasario mėnesį laukiama dar 4. Manau, kad yra išpūstas kai kurių institucijų aparatas. Antai padėjėjus turi ir notarai, ir teisėjai, ir prokurorai. Turintiems teisinį išsilavinimą žmonėms šios pareigybės yra patrauklesnės nei policijos tyrėjo. Kita vertus, ir prastoka pretendentų į darbą policijoje sveikata. Pavyzdžiui, pernai buvo 17 norinčių studijuoti, bet įstojo tik 5 ar 6. Šiemet norėjo policijos studijas pasirinkti 11, bet nė vienas studentu netapo. Taip atsitiko dėl sveikatos problemų“, – dalijosi darbo aktualijomis rajono policijos komisariato viršininkas.

Kėlė problemas

Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos socialinė pedagogė Daiva Dūdienė klausė, ar policijos pareigūnai tikrina, kaip nepilnamečiai laikosi jiems rajono Tarybos sprendimu nustatyto buvimo namuose laiko.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video