2024/04/20

 

Rajono kultūrininkai tyliai tiki valdžia

Kupiškio kultūrininkai nusprendė „nekoncertuoti“ prieš valdžią.
Monikos Urbutytės nuotrauka

Praėjusią savaitę kultūros centrai Lietuvoje rengė protesto akciją nepermaldaujamai valdžiai. Pavargę nuo absurdiškai mažų atlyginimų kultūrininkai jai padovanojo „Tylos koncertą“. Kupiškėnai protestavo dar tyliau – liko savo darbo vietose laukti Vyriausybės pažadų.

Nenorėjo tapti kliūtimi

Spalio 1-ąją, Tarptautinę muzikos dieną, šalies kultūros centrai pakvietė savo žiūrovus pasiklausyti „Tylos koncerto“. Toks buvo dar vienas kultūros darbuotojų protestas juos nustekenusiai ir nelygiaverčiais samdiniais pavertusiai valdžiai.
Miestų, miestelių bei kaimų kultūros darbuotojai į sceną lipo lipniomis juostelėmis užsiklijavę burnas bei „Stop“ juostomis apvynioję savo muzikos instrumentus. Susirinkę į savo darbovietes jie sutarė atlikti Johno Cage’o kūrinį 4′33″. Tai provokuojantis garsaus amerikiečių kompozitoriaus kūrinys, kuriame keturias minutes ir trisdešimt tris sekundes neišleidžiamas joks muzikinis garsas.

„Mes taip pat buvome susirinkę dėl to pasitarti. Tačiau nusprendėme nedalyvauti. Bet kas norėjo, galėjo su tuo nesutikti ir rengti akcijas“, – apie sprendimą įsijungti į „Tylos koncertą“ sakė Kupiškio kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius.
Rajono kultūrininkai, anot jo, sutiko dar kartą parodyti pasitikėjimą Vyriausybės pažadais pagaliau didinti kultūros darbuotojų atlyginimus. Ir tokio žingsnio kupiškėnai tikisi jau nuo kitų metų pradžios.

„Tikime šia Vyriausybe. Todėl ir nenorėjome visko vėl trukdyti, velti, kai viskas po truputį juda į geresnę pusę“, – teigė pašnekovas.
Kultūrininkų atstovas tikisi, kad jų darbo atlygis vieną dieną prisivys švietimo darbuotojų algas, nes ir jų misijos panašios. Didėti turėtų ir bibliotekininkų bei muziejininkų pinigai pagal tam tikras proporcijas.

Atlyginimai toli nuo orumo

O šiuo metu, pasak jo, apie padorų atlyginimą kultūros srityje nėra net kalbų. Bibliotekininkas su aukštuoju išsilavinimu, R. Lukoševičiaus žodžiais, gauna pora šimtų daugiau nei valytojas. Kultūros centro darbuotojo su specialiuoju išsilavinimu atlyginimas tik 1 200–1 300 litų neatskaičiavus mokesčių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video