2024/05/03

 

Kai šiluma laužo. Ir ne tik kaulus

Dėl krosnių ir dūmtraukių įrengimo bei eksploatavimo taisyklių pažeidimų Kupiškio rajone pernai kilo devyniolika procentų gaisrų.
Nuotrauka iš Kupiškio PGT archyvo

Nors senolių išmintis byloja, kad šiluma kaulų nelaužo, kartais galima „prisišildyti“ taip, kad ji ir kaulus „sulaužo“, ir turtą suniokoja. Prasidėjęs šildymo sezonas nerimauti priverčia ugniagesius, nes antra pagal dažnumą priežastis, įplieskianti liepsnas mūsų rajone – krosnių ir dūmtraukių įrengimo bei eksploatavimo taisyklių pažeidimai (dažniausia kupiškėnų būstus ir ūkinius pastatus nuniokojančių gaisrų priežastis – neatsargus rūkymas). Iš 79 Kupiškio rajone šiemet jau kilusių gaisrų dešimt įvyko būtent dėl netinkamo pasiruošimo šildymo sezonui.

Kas privaloma ir kas draudžiama

Visų gaisrų būtų galima išvengti, jei žmonės vadovautųsi sveiku protu ir laikytųsi elementarių gaisrinės saugos taisyklių. Dabar pats laikas pasirūpinti, ar šilumos įrenginiai yra tvarkingi ir nesukels rūpesčių, ar negrasina nelaimėmis. Pasak Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininko Raimondo Kurkulio, būtina įvertinti šildymo įrenginių bei dūmtraukių būklę, esant būtinumui, techniškai juos suremontuoti, reguliariai, kartą per ketvirtį, o kūrenimo sezonu ir dažniau, valyti dūmtraukius, kad suodžiai kamine neužsidegtų.

Grindis prie krosnies pakuros nuo užsidegimo privalu apsaugoti nedegiomis medžiagomis (skardos lakštu), palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose dūmtraukius ir sienas su dūmų kanalais reikia nubalinti, kad būtų lengviau pastebimi jų įtrūkimai. Ties perdanga ir stogo medinėmis konstrukcijomis reikia įrengti nedegias atotraukas, kamino viršų apskardinti, kad krituliai ir šaltis neardytų kamino viršutinės dalies. Namų apyvokos reikmenų ir baldų nelaikyti arčiau kaip 1 m atstumu nuo krosnies. Užkuriant krosnį nenaudoti labai degių ir ypač degių skysčių, nes dėl susidariusių garų gali įvykti sprogimas. Negalima palikti atvirų pakuros durelių. Nenaudoti vėdinimo kanalų dūmams šalinti. Nepalikti be priežiūros neautomatinių krosnių, židinių ir neleisti jų prižiūrėti mažamečiams vaikams vieniems.

Kurui ar šiukšlėms ne vieta prie krosnies pakuros, palėpėse dūmtraukių negalima užgriozdinti sendaikčiais. Atrodo, lyg ir savaime suprantama, kad pelenų nevalia sandėliuoti pastatuose bei degioje taroje, pilti į šiukšlių konteinerius, bet R. Kurkulis pasakojo, kad neretai pasitaiko atvejų, kai gaisras kyla nuo į plastikinius kibirus, popierines dėžes supiltų pelenų, kurie po truputį įsismilksta. Dažnai ugniagesiams tenka lėkti gesinti ir šiukšlių konteinerių, į kuriuos „gudručiai“ sumąsto supilti pelenus iš krosnių, židinių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video