2024/03/28

 

Medicina be korupcijos – provincija be medicinos?

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro kieme ir prie ligoninės dar judru ir gausu lankytojų.

Autorės nuotrauka

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis pilnas ryžto į mediciną grąžinti socialinį teisingumą, išguiti korupciją, kyšius ir dovanėles, neleisti gydytojams vienu metu dirbti ir privačiose, ir valstybinėse įstaigose, iškrapštyti gydytojus pasidarbuoti provincijoje, priversti racionaliai tvarkyti įstaigų ūkį, neišlaidauti.

Kilnios idėjos jau duoda vaisių, bet kol kas jie – nesunokę, kartūs. Medicinos įstaigose gausėja chaoso, painiavos, nerimo, išvarginti gydytojai išeina iš darbo, nebenori aukotis sistemai, kurios reformoms galo nėra. Tai matyti ir Kupiškyje.

Kol politikai diskutuoja…

Pastaruoju metu rajono vadovai medicinai skiria ypač daug dėmesio, važinėja į sostinę, prašosi priimami sveikatos apsaugos ministro. Ir sveikatos apsaugos ministras neseniai buvo atvykęs į Kupiškio ligoninę, apžiūrėjo, pasidžiaugė pokyčiais, aplankė palatose ligonius, pažadėjo neapleisti rajonų medicinos įstaigų, nepalikti kaimo žmonių be pagalbos.

Rugsėjo 25 dieną Santariškių klinikose Vilniuje buvo surengtas Sveikatos apsaugos ministerijos vadovų ir šalies savivaldybių merų bei savivaldybių gydytojų pasitarimas dėl šalies sveikatos apsaugos problemų ir medicinos įstaigų perspektyvų. Susitikime pabrėžta, kad įstaigos išgyvena sudėtingą laikotarpį, šių metų pirmąjį pusmetį visos 37 rajonų ligoninės dirbo nuostolingai. Taigi, būtina ieškoti naujų sprendimų.

Valdžios kabinetuose tokie planai brandinami: svarstoma, gal verta ministerijos žinion perduoti antrinio ir tretinio lygio medicinos įstaigas, įkurti klasterius – medicinos įstaigų susivienijimus, kur rajonų ligoninės sudarytų sutartis su respublikinėmis teikti kai kurias medicinos paslaugas. Savivaldybių vadovai išsakė pageidavimus keisti įstatymų nuostatas ir suteikti daugiau galių savivaldai, kad vietose būtų galima apsispręsti ir sujungti medicinos įstaigas, šitaip sutaupant administravimo lėšų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video