2024/04/24

 

Kas užlopys rajono juodąją skylę?

Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

Lietuva – sparčiausiai nykstanti šalis ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Net keturiasdešimt penki procentai šalies teritorijos apgyvendinta retai arba labai retai. Šalyje didėja mirtingumas, mažėja gimstamumas. Savivaldybėse tuštėja seniūnijų gyvenvietės, kai kuriose neliko nė vieno gyventojo. Prognozuojama, kad netolimoje ateityje mūsų gali nelikti ir dviejų milijonų.

Skaudu – bet tai tiesa

Žurnalas „Veidas“ jau septintą kartą pateikia gyvenimo kokybės tyrimą miestuose bei rajonuose. Savivaldybės vertintos pagal 25 parametrus, analizuotas gyventojų skaičiaus pokytis, nedarbo mastai, migracija, uždarbis, savivaldybių skolos, investicijų ir verslo plėtros galimybės. Pateikiami 60 savivaldybių reitingai.

Reitingo viršūnėje kaip ir pernai puikuojasi Vilnius. Jis iš galimų 200 taškų surinko 148,8 taško. Prasčiausiai lentelėje atrodo mūsų kaimynai anykštėnai. Jie surinko tik 57,38 taško ir yra paskutiniai. Kupiškis, surinkęs 64,48 taško, užima 50 vietą. Pernai buvome 52 – taigi pakilome per dvi pozicijas į viršų.

Mūsų rajoną labiausiai į dugną traukia gyventojų skaičiaus mažėjimas, didelis socialinių išmokų gavėjų skaičius, aukštas nedarbo lygis ir menkas darbo užmokestis. Atsidūrėme tarp sparčiausiai senstančių savivaldybių, todėl pagal prasčiausius socialinius parametrus pakliuvome į savivaldybių – juodųjų skylių – dešimtuką.
Į perspektyviausių savivaldybių dešimtuką pateko Vilniaus r., Kretinga, Marijampolė, Elektrėnai, Kaunas, Klaipėda, Kauno r., Vilnius, Klaipėdos r., Neringa.

Pamažu nykstame

Remiantis duomenų bazėmis apie gyventojų oficialiai deklaruotą gyvenamąją vietą, šiais metais mūsų rajone gyveno 19 425 gyventojai, tai yra 1612 (8.3 proc.) mažiau negu praeitais metais. Kaimyniniuose rajonuose gyventojų skaičius atitinkamai irgi mažėjo: Utenos savivaldybėje – 7,1 proc., Rokiškio – 7,4 proc., Pasvalio – 9,6 proc., Biržų – net 11,1 proc. Vilniaus savivaldybėje, kuri pagal sudarytus reitingus užima pirmą vietą, gyventojų sumažėjo tik 2,7 proc. Gyventojų mažėjimas rajonuose siejamas su jaunimo išvykimu mokytis arba dirbti į didžiuosius miestus, migracija. Ne paskutinę vietą užima ir rajonuose vis ryškesnis gyventojų senėjimas. Kupiškyje tūkstančiui gyventojų tenka 268 pensininkai, tuo tarpu Vilniaus rajone tūkstančiui gyventojų – tik 173 pensininkai.

Sensta ir aplinkiniai rajonai. Anykščiuose tūkstančiui gyventojų tenka 295,7 pensininko, Biržuose – 279,6, Rokiškyje – 270, Utenoje – 246,8 pensininko.
Šalies demografinė padėtis verčia krūptelėti. Pernai net 43 Lietuvos seniūnijose negimė nė vienas vaikas. Kai kuriose iš jų nė vieno naujagimio neužregistruota jau antrus metus iš eilės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video