2024/03/29

 

Kaimo vaikų realybė – į mokyklą mieguisti ir alkani

Kaimo vaikų kelias į mokyklą prasideda ankstyvą rytmetį.
Simono Dariaus nuotrauka

Mokslas Lietuvėlėje vis tolsta nuo kaimo vaikų. Pastarųjų metų šalies valdžios vykdyta politika taupyti biudžeto lėšas uždarant kaimo mokyklėles jau gręžiasi kitu lazdos galu. Vis daugiau lėšų reikia moksleiviams pavėžėti į nuo jų gyvenamosios vietos nutolusias didesnes mokyklas.

 Kai kurie tėvai pagrįstai klausia, kodėl jų priešmokyklinukai, pradinukai vaikai yra priversti prieš 7 val. ryto išskubėti į mokyklą ir joje dar beveik valandą trintis, laukdami pamokų pradžios. Kažin kaip ten būtų, jei, tarkim, meras į darbą kasdien privalėtų tokį ankstyvą metą žingsniuoti prieš valandą iki oficialios darbo dienos pradžios. Jei taip ir toliau tęsis, anot tėvų, pabėgs iš kaimo ir paskutiniai jaunosios kartos likučiai.

Per anksti

Laičių kaimo gyventojas Povilas Puciata dėl šios problemos kreipėsi ir į mokyklą, ir į rajono valdžią. Visur tas pats atsakymas – gerinti moksleivių vežiojimui nėra pinigų. Vyriškis dar ketina kreiptis tuo klausimu ir į Seimo narį. „Iš Laičių Kupiškio autobusų stoties maršrutinis autobusas į Skapiškį, kur mokosi mano vaikai, išvyksta 6.50 val. Mokykloje jie būna jau 7 val., o pamokos prasideda tik nuo 8 val. Po pamokų vaikai grįžta 15.30 val. Mokykloje jie praleidžia 9,5 val. Bėda ir tai, kad 6 val. ryto pažadinti vaikai nenori pusryčiauti. Išalksta dažniausiai tik apie 9 val., o pietūs mokykloje jiems tik apie 12 val. Pernai buvo geriau, nes maršrutinis autobusas ryte iš Laičių kursavo 7.30 val.“, – dėstė problemos esmę vyriškis.

Ar saugūs?

Skapiškio pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė taip pat sutiko su tuo, kad pradinukams per anksti į mokyklą keltis 6 val. ir tėvų pretenzijos dėl to yra visiškai pagrįstos. „Šiuo klausimu mokykla kreipėsi ir į rajono Kultūros ir švietimo skyrių. Iš Laičių yra atvežama 15 vaikų. Tarp jų vienas priešmokyklinukas ir du pradinukai (3 ir 4 kl.). Taip pat kiek įmanoma buvo dėliojami, peržiūrimi mokyklinio autobusiuko reisai, bet kol kas patogesnio mokinių vežiojimo grafiko Laičiuose pasiekti nepavyko“, – teigė direktorė.

Pasidomėjus, ar daug anksčiau prieš pamokas atvažiavę į mokyklą vaikai yra saugūs, turi kuo užsiimti, B. Zaborskienė sakė, kad mokykla yra atrakinama nuo 7 val. Tuo laiku į darbą ateinanti ji pati ir jos pavaduotoja Audronė Liudvinavičienė. Joms abiem pagal oficialiai patvirtintą grafiką 7 val. prasideda darbo diena. Nuo 7.30 val. pradeda darbą ir mokyklos biblioteka. Čia vaikai daugiausia ir spiečiasi prie kompiuterių, knygų ar šaškėmis žaidžia.
Pasak B. Zaborskienės, dėl maitinimo tėvų nusiskundimai gal ir ne visai pagrįsti. Antai mažieji mokinukai valgo 10.35 val. Tuo metu jiems yra ilgoji pertrauka. Priešmokyklinukai dar anksčiau maitinami – apie 10.20 val. Vyresniųjų klasių mokiniai pietauja 11.40 val.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video