2024/04/20

 

Jaunimo nedarbas – ar yra sprendimo būdų

Iš gimtinės jaunimą ieškoti laimės kitur veja darbo vietų trūkumas, miglotos ateities perspektyvos.
Valio Staburo nuotrauka

Viena svarbiausių ekonominių problemų yra nedarbas. Bene skaudžiausiai jį junta jaunimas. Tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl iš mažųjų miestelių jauni žmonės keliauja kitur ieškoti laimės, ten kuria savo gyvenimą. Ne išimtis ir Kupiškio rajonas.

Didesnis miestas – daugiau galimybių

„Čia nėra ką veikti, – vis dažniau pasigirsta frazė iš jaunų žmonių lūpų. – Nėra darbo, viskas apmirę. O dar darbdaviai reikalauja patirties. Bet kaip ją turėti, jeigu ta pradžia tokia sunki, o atlyginimas – tik minimumas? Didesniuose miestuose daugiau galimybių, todėl nori nenori tenka savo gyvenimą kurti ne gimtinėje.“

Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus duomenimis, Kupiškyje nedarbo lygis 2013 metų birželio 1 d. buvo 14,4 proc., iš jų jaunimo – 7,7 proc.; rugsėjo 1 d. – 14,2 proc., iš jų jaunimo – 8,4 proc. Per įdarbinimo subsidijuojant priemonę šių metų liepos, rugpjūčio mėnesiais per darbo biržą 5 jauni bedarbiai iki 29 metų įsidarbino pagalbiniais darbininkais ir pardavėjomis. Pagal darbo įgūdžių rėmimo priemonę per tą patį laikotarpį įsidarbino 8 bedarbiai. Didžiausias buvo suvirintojų poreikis. Jaunimo procentas darbo biržos registruotų bedarbių struktūroje svyruoja gal ir dėl to, kad pavasarį mokyklas baigę absolventai papildo bedarbių gretas (sunku įsidarbinti be specialybės, įsirašo į biržą dėl mokamų pašalpų), o rudenį išvažiuoja studijuoti į universitetus, kolegijas, darbo ieškoti į didesnius miestus arba į užsienį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video