2024/04/19

Gyvenimo kelių broliai neieško – keliai patys juos susiranda

Alva Jackevičienė turi dėl ko didžiuotis su vyru užauginusi tris sūnus.

Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Geri vaikai – didžiausias džiaugsmas tėvams. Tokia laimė tikrai nusišypsojo lukoniečių Alvos ir Virgilijaus Jackevičių šeimoje. Čia užaugo trys šaunūs sūnūs: devyniolikmečiai dvyniai Ignas ir Vilius bei dvejais metais vyresnis Vaidas. Šių jaunų vyrų už rankos vedžioti niekada nereikėjo – jie jau nuo mažens nebijojo darbų ir dabar puikiai šeimininkauja, grįžę iš mokslų į savo tėvų sodybą. Tvarko jos aplinką, ūkyje padeda pačių rankomis sumeistrauta technika. Prieš trejus metus broliai susidomėjo bitininkyste, o šiais metais į laukus išvarė pačių pasidarytą bitidę ant ratų.

Sudomino bitidė

„Kupiškėnų minčių“ pažintis su Jackevičių broliais (taip juos nuo vaikystės vadina gimtuosiuose Lukonyse) prasidėjo Subačiaus miestelio šventėje. Čia savo kaimelio bendruomenės pakviesti vaikinai pirmą kartą mugėje pardavinėjo medų. Dvyniai Ignas ir Vilius jau trejus metus užsiima bitininkyste ir šiais metais itin išplėtė savo ūkį.

Mugės pirkėjus labiau nei jų medus, ko gero, sudomino ant prekystalio stovėjusi originalaus, spalvingo namelio fotografija. Tai naujausias jaunųjų bitininkų kūrinys – daugiaaukščių avilių bitidė. Tokio bityno patys šeimininkai Kupiškio rajone dar nėra matę, o jo idėją pasiūlė Jackevičių dėdė iš Vilniaus – senas šio užsiėmimo mėgėjas.

„Toks bitynas reikalauja mažiau darbo ir duoda daugiau medaus. Tai – vadinamasis Kučinsko metodas. Jis puikiai pasitvirtino kitose šalyse, nes naudingas ne tik pačiam bitininkui, bet ir ūkininkams, į kurių laukus toks bitynas atvelkamas. Kitur žemdirbiai netgi perka tokią paslaugą. Mat paskaičiuota, kad į laukus atvežtas bitynas 30–40 proc. padidina pasėlių derlių – daug intensyviau apdulkinami laukai“, – apie retesnį metodą pradėjo pasakoti Vilius Jackevičius.
Todėl broliai visą vasarą savo namelį laikė kaimyno ūkininko pasėtuose rapsų, paskui grikių laukuose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video