2024/05/05

 

Pieno supirkimo kainos džiugina ne visus

Pasak kai kurių ūkininkų, pienininkystė Lietuvoje merdi. Šiam verslui reikia didelės paramos ir paskatinimo.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Ši vasara pieno ūkiui – turėtų būti gana pelninga. Palyginti su praėjusiais metais, pieno supirkimo kainos šoktelėjo trečdaliu ir pasiekė rekordinį dydį. Patys ūkininkai dėl to neskuba džiaugtis ir tvirtina prisiviję tik savo produkcijos savikainą. Dar liūdniau tokias naujienas vertina eiliniai vartotojai, kurie jau laukia pabrangusių pieno produktų parduotuvėse.

Augo trečdaliu

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, šių metų liepą, palyginti su birželiu, vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina didėjo 2,4 proc., iki 1010,3 Lt už toną. O palyginus 2013 m. liepą su tuo pačiu 2012 m. laikotarpiu, pieno supirkimo kaina augo 33 proc. – nuo 758,6 Lt iki 1010,3 Lt už toną.

Kas nulėmė tokius kainų šuolius, kalbintas pieno supirkimo bendrovės „Muštuvis“ bei pieno kooperatyvo „Pienininkai“ vadovas Vygintas Dragūnas tiksliai pasakyti negalėjo. Pasak pašnekovo, tokius reiškinius paprastai nulemia pasaulinė rinka. O ji šioje srityje gana nenuspėjama.
„Tiek daug yra šio verslo subtilybių, kad į klausimą atsakyti glaustai būtų sudėtinga. Pieno poreikis pasaulyje visada buvo ir bus, tačiau imamas ir uždraudžiamas kažkur pieno miltelių eksportas. Automatiškai paveikiama visa pieno rinka“, – sakė verslininkas.

Iš tiesų visai neseniai per pasaulinę pieno rinką nuvilnijo skandalas, kad Naujojoje Zelandijoje pieno produktai galėjo būti užkrėsti gyvybei pavojinga bakterija. Tokia žinia didesnes galimybes atvėrė kitoms valstybėms, mat ši šalis – viena didžiausių pieno gamintojų pasaulyje.
Didesnes kainas pienininkams, pasak V. Dragūno, gali nulemti netgi sausros didžiosiose pieno eksporto valstybėse.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video