2024/03/28

 

Atgijusi fakyrų komanda – vienintelė Aukštaitijoje

Naktinėse fotografijose ugnies palikti pėdsakai tampa simboliais ir piešiniais.

Vytauto Trasikio nuotrauka

Gal ne kiekvienam kupiškėnui teko girdėti ar matyti, bet jau ne mažiau kaip septynerius metus Kupiškyje kartkartėmis sutemus žybteli liepsnos. Kalbame ne apie gaisrus – tai ne šiaip degančios liepsnos, o šokinėjančios ir antgamtiškai besisukančios ore. Toks įspūdis susidarytų, jeigu stebėtumėte Kupiškio fakyrų pasirodymą ar treniruotę iš tolo.

Kas gi tie fakyrai?

Tai žmonės, žongliruojantys ir įvairiai manipuliuojantys degančiais įrankiais. Fakyravimui priskiriami ir ugnies spjaudymo, ugnies rijimo bei kūno deginimo įgūdžiai. Pasirodymai būna labai įvairūs: nuo teatrališko šokio su ugnimi iki labai intensyvaus, efektais perkrauto reginio. Nors laikas atnešė nemažai naujų judesių ir technologijų į ugnies šou, ši profesija nelabai pasikeitė nuo senovės. Kaip ir anksčiau taip ir dabar fakyrai dažniausiai yra laisvai samdomi ugnies šou atlikėjai, dažnai pasirodantys tiesiog gatvėje. Ugnies keliama pagarbi baimė ir žavesys visada privilioja smalsuolių, kuriems įdomu – kaip gi jūs neužsidegate?

Kupiškio komanda

Pirmą kartą tiesiogiai su ugnies šou kupiškėnai susipažino per jaunimo mainus, organizuotus 2007 m. Ten dalyvavę vaikinai susidomėjo lenkų pasirodymu su ugnimi ir svečių padedami greitai išmoko pagrindinius judesius. Taip gimė pirmoji ugnies šou komanda Kupiškyje. Vėliau per jaunimo įvairius renginukus į pasirodymus įsijungė vienas kitas naujas narys, nors branduoliu išliko tada mūsų aktyviai steigto Kupiškio ekstremalaus sporto mėgėjų klubo nariai. Paskui vieniems išvažiavus mokytis, kitiems dirbti komandos beveik neliko, nors esant reikalui pavykdavo surinkti žmones pasirodymui.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Marius SKRUPSKIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video