2024/04/25

 

Apie lietų ir derliaus prognozes

Valio Staburo nuotrauka

Pastaruoju metu Kupiškį vis aplenkia lietus. Retkarčiais pakrapnoja ir viskas. Akivaizdu, kad drėgmės ištroškę ir gėlynai, ir vejos, ir daržai. Tačiau ne visur taip. Yra vietų, kurias ir šią vasarą dosniai laisto lietus.
Kaipgi sekasi mūsų ūkininkams? Ar jų nekamuoja sausra?

Laikinai einantis rajono Žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigas Rimantas Bimbiris sakė, kad rajone tikros sausros tikrai dar nėra. Neseniai palijo Juodpėnuose, Adomynės pusėje. Matyti pasėliai atrodo normaliai auga. Pastaruoju metu sausiau buvo Antašavos, Noriūnų, Kupiškio apylinkėse. Šiuo metu Lėvens tvenkinys yra 10 cm nusekęs. Tačiau tai normalus reiškinys. Baigiantis vasarai jame vandens lygis dar kris iki 20–30 cm.

Aukštupėnų kaime gyvenanti ūkininkė Danutė Adelė Adamonienė patvirtino, kad sausra gyvenimą gadina. Ganyklos kenčia, atolas prastokas. Šiemet apie 50 ha buvo pasėta ganyklos. „Žolė gražiai sudygo. Laistėm skystomis azoto trąšomis. Dabar nebelaistome, nes žolynų šaknys, kai sausa neįsisavina azoto, o purškiant per lapus geras poveikis yra. Jei tęsis sausra, prastės pašarų vertė. O šienapjūtė tai gera buvo. Šieno sočiai prisigaminome. Tokie metai šiemet. Orai permainingi. Gali būti, kad liūtys prasidės per javapjūtę. Mes, žemdirbiai, esame pripratę prie tokių gamtos akibrokštų“, – kalbėjo pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video