2024/04/27

 

Pagerbti Mindauginių geriausieji

Mero ženklu „Už nuopelnus“ apdovanoti (iš dešinės) režisierė Vilija Morkūnaitė, verslininkas Algirdas Jovaiša. Padėkas pelnė policijos rėmėjas Tadas Laucė, rajono policijos komisariato pareigūnės Ernalda Jasiūnienė ir Ernesta Vaitonienė.
Autorės nuotrauka

Šeštadienį vykusiame iškilmingame rajono Tarybos posėdyje, skirtame Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti, tradiciškai buvo pagerbti rajonui savo darbais labiausiai pastaruoju metu nusipelnę kupiškėnai.

Šiame posėdyje ne tik akcentuotos mūsų valstybingumo ištakos, bet ir tvyrojo Tarptautinio folkloro festivalio „Lingaudala“, skirto tarmių metams, dvasia. Skambėjo kupiškėniškos sutartinės ir kupiškėniška šneka, vieno iš renginio vedėjų (jam talkino režisierė Nijolė Ratkienė), aktoriaus Petro Venslovo skaitoma ištrauka iš Justino Marcinkevičiaus poemos „Mindaugas“.

Istorijos versmės

Posėdžio dalyvius sveikinęs rajono meras Jonas Jarutis linkėjo visiems nepamiršti mūsų kultūros, tarmių, papročių. „Mokėkime džiaugtis, švęsti ir šiais nelengvais laikais“, – ragino meras.

Šventinį pranešimą skaitė Kupiškio kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pavaduotojas, istorikas Andrius Kleniauskas. Jis aptarė istorijos peripetijas, lėmusias Lietuvos valstybės tarptautinį pripažinimą, karaliaus Mindaugo vaidmenį.

„Be Mindaugo nebūtų Lietuvos. Jo suvienyta mūsų valstybė egzistavo ir iki karūnavimo, bet nebuvo galingųjų pasaulio valstybių pripažinta. Mindaugo karūnavimas – tai tarptautinis mūsų valstybės pripažinimas. Po šio įvykio 1251 m. liepos 17 d., Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė popiežiaus Inocento IV surašyta bule buvo paskelbta katalikiška Lietuvos karalyste.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video