2024/04/25

 

Vedybų meilė – pagal sutartį

Spalvingos santuokinio gyvenimo galimybės: čia burkuoja kaip balandėliai, čia skaičiuoja namus, automobilius ir visa, kas dalyboms pasiduoda.
Autoriaus nuotrauka

Ką jau ir kalbėti, šių laikų žmonės tuokiasi tik iš meilės, argi gali būti kitaip?
Vestuvės – aukščiausios laimės akimirkos, kur trykšta šampano purslai, švyti šypsenos ir nematyti jokio prastų minčių debesėlio. Tik patyrusiųjų santuokos realybę akyse gali išpulti tikrąjį žinojimą išduodančios slapukės ašarėlės – šventė bus trumpa, prasidės gyvenimas, kurio nuspėti neįmanoma.

Apie meilę

O gal ir įmanoma? Vis dažniau prabilus apie vestuves kalbama ir apie vedybų sutartis. Apie jas užsimenama ir kalbant apie skyrybas. Šių dienų statistika liudija nelinksmą faktą: ištuokų nemažėja, skiriasi kas trečia pora. O skyrybos visada pažeria problemų, skriaudų, nuoskaudų. Gal nuo šių bėdų galima apsidrausti?
Paprasčiausias būdas – nevesti ir netekėti. Bet juk taip norisi bent jau pabandyti… Vieną, antrą, trečią kartą.

Apie sutartis

Pradėkime nuo statistikos, ji visada trumpa ir iškalbinga. Nuo 2002 metų Lietuvoje veikia Vedybų sutarčių registras. Iki šiol jame užregistruotos 5495 sutartys, mažai, bet vien pernai registras pasipildė beveik tūkstančiu naujų sutarčių. Daugiausiai vedybų sutarčių sudaroma didžiuosiuose šalies miestuose. Pernai Vilniuje jų užregistruota 323, Kaune – 156, Klaipėdoje – 98, Šiauliuose – 39, Panevėžyje – 20. Dažniausiai tam ryžtasi 31–40 metų sutuoktiniai, taigi ne žalias jaunimėlis, o racionalūs ir brandūs žmonės. Vedybų sutartis tvirtina notarai, jas galima sudaryti ir kitose šalyse, pernai lietuvaičiai tai darė Ispanijoje ir Airijoje. Galima surašyti ir ikivedybinę sutartį, sutarties sąlygas gali pakeisti teismas, gali ir visai anuliuoti, jeigu šalys to nori.

Apie kupiškėnus

Klausti apie vedybų sutartį džiaugsmu trykštančių jaunavedžių būtų nedora, atrodytų tarsi skyrybų pranašo užmačios sugadinti nuotaiką gražiausiu gyvenimo momentu. Bet knieti paklausti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video