2024/04/19

 

Bausmė už taupymą – didėjantys mokesčiai

Kylančios vandens kainosgreitai privers susirauktine vieną vandens vartotoją.
Monikos Urbutytės nuotrauka

Ketvirtadienį posėdžiavusios rajono Tarybos darbotvarkėje buvo 32 klausimai. Iš jų tik vienas klausimas – dėl Saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisyklių patvirtinimo atidėtas. Kitiems klausimams Tarybos nariai pritarė – priėmė sprendimus.

Kalti, kad taupo

UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas Tarybos nariams pateikė naujas vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų bei pardavimo kainas. Pasak direktoriaus, kainų didėjimo priežasčių yra keletas. Pirmiausiai sumažėjo vandens sunaudojimas – nebeliko rajone stambių įmonių, o gyventojai labai taupo vandenį. Nuo 2000 metų vandens vartojimas sumažėjo 200 tūkstančių kubų. Įrenginiai dirba nepriklausomai nuo suvartojimo kiekių, nuo paskutinio kainų kėlimo ženkliai pakito elektros, kuro kaina, todėl labai didėjo sąnaudų kaštai. Dabar pati didžiausia vandens vartotoja yra „Maximos“ parduotuvė Gedimino gatvėje. Beje, kupiškėnai – vieni mažiausiai sunaudojančių vandens visoje šalyje: vidutiniškai tik 48 litrus per parą. Respublikos vidurkis yra 96 litrai per parą.

„Iki rugsėjo mėnesio mūsų įmonė savo lėšomis prie vandentiekio sistemos prijungs ir Pyragių kaimo gyventojus. Greitai ten prasidės darbai, – sakė Tarybos nariams A. Audickas. – Kitų didesniųjų gyvenviečių gyventojai jau senokai vartoja kokybišką, be geležies vandenį.“
Visgi kai kuriems Tarybos nariams kėlė nerimą toks kainų didinimas, todėl jie teiravosi, ar po tokių kainų pakeitimų dar nesumažės vartotojų.

Pasak A. Audicko, visko gali nutikti, tačiau įmonė privalo kelti kainą.
Dabar žmonės, gyvenantys butuose, už geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą mokės 10,68 Lt (kaina nurodyta su PVM) už kubinį metrą. Vartotojai, kuriems geriamojo vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas apskaitomas individualiame name, mokės 9,72 Lt (kaina nurodyta su PVM) už kubinį metrą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video