2024/04/19

 

Memelčiuko laiško pėdsakais po naktinį miestą

Muziejininkė Donata Jutkienė pasakoja apie skulptūrą „Besileidžiantis angelas“.

Kupiškio etnografijos muziejaus specialistai Donata Jutkienė, Giedrė Zuozienė ir Kęstutis Damkus „Muziejų nakčiai“ sugalvojo naktinę-pažintinę ekskursiją po Kupiškį ir ją vedė penktadienio naktį.

Muziejų saugo Memelčiukas

Naktinė-pažintinė ekskursija prasidėjo Etnografijos muziejaus kiemelyje. Specialistas K. Damkus trumpai supažindino su programa. „Muziejų nakties tema − „Gyvos istorijos“. Todėl šią naktį gali įvykti bet kas, nenustebkite. Mūsų pasakojamoje istorijoje realybė gali susipinti su fantazija, nes tai „Muziejų naktis“. Pasak legendos, kiekvieną kartą tokią naktį atgyja šio muziejaus sienas saugantis Memelčiukas. Jis mums paliko laišką, kuriame yra kelios nuorodos, ką mums šiąnakt reikia aplankyti. Taigi, sekdami jo nuorodomis keliausime. Ekskursijos metu turėsite ir patys būti aktyvūs, o ekskursijos pabaigoje Memelčiukas jus apdovanos“, – sakė muziejininkas.

„Muziejų nakties“ dalyviai Kupiškio etnografijos muziejaus kiemelyje.
Autorės nuotraukos

Specialistė D. Jutkienė pirmiausia pakvietė susipažinti su muziejuje eksponuojama „Medžioklės trofėjų paroda“ ir dailininko Antano Žmuidzinavičiaus nutapytais paveikslais.
iūlė atkreipti dėmesį į meškos kaukolę, sumedžiotą Karelijoje, antilopių trofėjų iškamšas iš Pietų Afrikos Respublikos. Antroji nuoroda skambėjo taip: asmenybė, kurios pėdsakus galima pamatyti kiekviename žingsnyje Kupiškyje. Beveik vienbalsiai buvo atsakyta, kad tai Henrikas Orakauskas, ir pasiūlyta pasižiūrėti pro muziejaus langą, prie kurio prigludęs piemenukas su žąsele. Skulptorius pasirinko piemenuko interpretaciją netradicine forma. Be to, muziejaus pastatas buvęs Lankasterio tipo mokykla, todėl skulptorius piemenukui po pažastimi įspraudė elementorių.

Sustojus ant senojo grindinio

Vienintelėje Kupiškyje Sinagogos gatvelėje yra išlikęs grindinys, koks buvo Kupiškyje tarpukario metais. Joje taip pat galima pamatyti medinį namą su galiniu fasadu į gatvę, užtvertą aklina medine tvora su vartais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Aušra JONUŠYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video