2024/04/26

 

Lietuvių verslininkams – kalbininkų apynasris

Nuo gegužės 1-osios įmonių pavadinimus vertinantys kalbininkai pirminės patikros metu atmeta daugiau nei 95 proc. visų jiems derinti pateiktų pavadinimų.
Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

„Kuš Avto“, „MD energy“, „Akimega House“, „Forta deziro“ – tokius pavadinimus galima rasti vartant Kupiškio rajone registruotų įmonių pavadinimus. Kai kurios jų, pavyzdžiui, UAB „Logistik trans LTD“ skamba tikrai pompastiškai, nors skelbiama, kad įmonėje dirba vienas asmuo, ir ji įsikūrusi mažame kaimelyje. Tačiau nuo šių metų gegužės 1-osios keičiasi pavadinimo laikino įtraukimo į Registrą tvarka. Naujų įmonių vardai privalės atitikti bendrinės lietuvių kalbos normas ir bus derinami su Valstybine lietuvių kalbos komisija (VLKK).

Derins su kalbininkais

Dar praeita Vyriausybė uždegė žalią šviesą jau seniai dėl įmonių pavadinimų priekaištaujantiems kalbininkams. Nuo gegužės įsigaliojo įstatymas, kad nauji verslo objektai bus registruojami, tik jų vardus suderinus su lietuvių kalbos normomis. Jeigu pavadinimas jų neatitinka, nebus laikinai įtraukiamas į Registrą. Išskyrus atvejį, kai juridinis asmuo susijęs su užsienio juridiniu asmeniu ir yra sutikimas jį vartoti.

Iki tol įregistruotoms įmonėms tokie suvaržymai negalioja. Todėl pasidomėjome, kokius pavadinimus yra sugalvoję mūsų rajono verslininkai. Kad ir labai keista, pas mus taip pat netrūksta išmonės renkant įmonių vardus. Tarp jų galima paminėti maisto įmonę „Aknorus“, UAB „Alimega House“ Palėvenėlėje, „Mols“ Kerelių kaime, „Daleks“ Aukštupėnuose, „Forta deziro“ Pelyšiuose, „Kuš Avto“ Aleksandrijos kaime, siuvimo paslaugas teikiančią „Vimodi“, kupiškėnų įmones „Labin“, „Xdir“ ir kitas.

Gana netracinius pavadinimus mėgsta transporto paslaugas teikiantys verslininkai. Vos keletą kiemų turinčiuose Šaukliškiuose įregistruota logistikos įmonė su pavadinimu „Logistik trans LTD“. Yra ir priešingų variantų – labai savi atrodo transporto įmonių pavadinimai – „Rotai“ ar „Tvirtasis ratas“, autoservisas „Pas Rimuką“.

Visą verslo formulę atskleidžia mediena užsiimančios įmonės pavadinimas „Mantau“. Taip pat kupiškėnams patrauklus ir visoje Lietuvoje gana populiarus žodis vardo junginyje – „Baltic“. Su juo savo verslą pasidabino „Baltic effect“, „Balt – tec“, „Dinos Baltic“.
Galima pastebėti, kad nelietuviškus pavadinimus mūsų rajone dažniausiai naudoja ne lietuvių kilmės verslininkai arba su užsienio valstybėmis ryšius palaikančios įmonės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video