2024/04/18

 

Asfalto gamybos rajone gali ir nebelikti

Asfaltą Kupiškio kelių tarnybos darbuotojai gamina ne kiekvieną dieną.
Autorės nuotrauka

Apie kvapų terapijos galią sveikatai šiais laikais daug šnekama. Malonus kvapas gali ir nuotaiką kelti, ir energijos suteikti. O ką daryti su smarve? Ją, kaip taršos rodiklį, labai sunku įvertinti, tačiau bet koks dvokas žmogų erzina. Sveikata skundžiasi ir Slavinčiškio gyventoja Genovaitė Riaubienė, kuriai šiomis dienomis tenka kvėpuoti šalia įsikūrusios Kupiškio kelių tarnybos asfalto bazės dūmais. Nuo jų moteriai paaštrėja astma, streikuoja širdis. Tačiau ateityje šio kvapų šaltinio gali ir visai nebelikti.

Dūsta nuo dūmų

Jau dvidešimt metų Riaubos gyvena prie pat Kupiškio kelių tarnybos asfalto bazės. Ir kasmet susiduria su ta pačia problema – asfalto gamybos kvapais. Jai nevykstant aplinkui sklando silpnas smalos kvapas, tačiau užkūrus katilus pasklinda dūmai ir aštrokas dvokas.

„Anksčiau dūmindavo daug dažniau, bet jauni buvome. O dabar sveikatos pašlijo, nors ir rečiau gamina asfaltą, į lauką jau nebegaliu išeiti. Man neseniai atlikta širdies operacija, turiu astmą, tai šitų sąlygų nebeištveriu – nebūna kuo kvėpuoti lauke. Kreipiausi ir į Kelių tarnybą, bet man buvo pasakyta, kad nereikėjo atsikelti į šitą vietą gyventi. Dabar jau kur dėsies, niekur nebeišeisi tokio amžiaus. O kai paleidžia dūmus, tai aplinkui net juoda būna. Kenčia ir kaimynai, sodų gyventojai“, – skundėsi antradienio rytą į savo namų kiemą išėjusi G. Riaubienė.

Moteris teigė, kad nenorinti sukelti skandalo dėl asfalto gamybos. Anot jos, šitie darbai rajonui tikrai reikalingi, tačiau moteris svarsto, ar nėra nors menkos galimybės apsaugoti orą nuo šios taršos šaltinio.

„Jei išeitis tik uždaryti, tai aišku, mes pakentėsime, ką jau darysi. Geriau dūmai kieme negu duobėtos gatvės. Bet gal dar kažkas planuojama – girdėjau, kad gal žada bazę perkelti į atokius laukus“, – kalbėjo moteris.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video