2024/05/04

 

Prošvaistės kovoje dėl suskystintų dujų kainų

Iš tokių dujų rezervuarų Kupiškio daugiabučiams yra tiekiamos suskystintos naftos dujos maisto gamybos reikmėms.
Autorės nuotrauka

Balandžio pabaigoje kupiškėnas Dangirdas Mikšys, vienas iš kreipimosi į Prezidentę dėl išaugusių suskystintų naftos dujų kainų Kupiškio r. iniciatorių, gavo atsakymą šiuo klausimu iš Energetikos ministerijos ir Valstybinės vartotojų teisių tarnybos. Šiuose raštuose teigiama, jog vartotojų teisės visgi yra pažeidžiamos, ir reikia keisti Energetikos įstatymą bei kai kurias AB „Suskystintos dujos“ suskystintų naftos dujų pirkimo-pardavimo sutarties su vartotojais sąlygas, pripažintas nesąžiningomis.

Ministerija inicijuoja įstatymo keitimą

Atsakyme Kupiškio rajono gyventojams pabrėžiama, kad Energetikos ministerija yra susipažinusi su situacija dėl išaugusių suskystintų naftos dujų kainų ir Mažeikių, Rokiškio, Kelmės, Joniškio, Švenčionių, Švenčionėlių, Molėtų, Zarasų ir kitose savivaldybėse. Atsižvelgiant į tai imtasi veiksmų šiai problemai spręsti.

Energetikos ministerija konstatavo, kad šiuo metu suskystintų naftos dujų kainos, kaip ir kitų naftos produktų (benzino, dyzelino ir kt.) kainų, valstybė nereguliuoja. Tie naftos produktai yra parduodami rinkos kainomis, kurios grindžiamos sutartiniais pagrindais tarp pirkėjo ir pardavėjo.

Teisės aktai nenustato jokių reikalavimų suskystintųjų naftos dujų kainodarai, išskyrus nustatytus mokesčius.

Esant tokiai situacijai šių metų sausio 28 d. Energetikos ministerija kartu su Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba, Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija, Lietuvos Respublikos konkurencijos taryba ir savivaldybių atstovais svarstė dujų kainų didinimo klausimą. Buvo akcentuota, kad yra tikslinga reguliuoti dujų tiekimo gyventojams per lokalius tinklus iš rezervuarų ar grupinių balionų įrenginių paslaugos kainą, nes ši paslauga iš esmės yra monopolinė veikla.

Todėl Energetikos ministerija inicijavo Energetikos įstatymo keitimą, kuriame numatoma, kad savivaldybių tarybos turėtų teisę nustatyti suskystintoms naftos dujoms, tiekiamoms iš rezervuarų ar grupinių balionų įrenginių, kainas pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintą suskystintų naftos dujų kainos nustatymo metodiką.

Šis Energetikos įstatymo keitimas Seime jau buvo pristatytas kovo 19 d. Preliminariai numatyta šį projektą Seime svarstyti šių metų gegužės 21 d.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video