2024/05/04

 

Į europinius bendruomenių projektus kaklus tiesia politikai

Bandoma įtikinti, kad meras Jonas Jarutis VVG vadovauja ne kaip meras.
Nidos Šulcienės nuotrauka

„Karalius nuogas“, – kaip iš pasakos turėjo sušukti teisybės nebijantis vaikas balandžio pabaigoje vykusiame Kupiškio rajono Vietos veiklos grupės (VVG) visuotiniame susirinkime. Jo metu buvusią pirmininkę Neringą Čemerienę pakeitė Jonas Jarutis. Ne, ne meras Jonas Jarutis, o tiesiog paprastas, vadovauti ir dirbti sugebantis rajono žmogus. Bent taip bandė įrodyti jis pats ir naujojo pirmininko šalininkai. Tačiau nori nenori, veržiasi nuomonė, kad europinius projektus rajono bendruomenėms rengti padedančiai organizacijai ima vadovauti politikai ir valdžios atstovai.

Išrinko pirmininką

Gegužės 8 d. Vietos veiklos grupių tinklas organizavo konferenciją Anykščių rajone „Padėk sau, patark kitiems“. Jame savo žinias tobulino ir naujasis Kupiškio r. VVG pirmininkas J. Jarutis. Tai – pirmoji jo, kaip šios organizacijos vadovo, pamoka, tikėkimės, dar labiau padėsianti pritraukti Europos Sąjungos paramą bendruomenių projektams.

Mat balandžio 29 dieną Kupiškio r. VVG eiliniame visuotiniame susirinkime buvo nuspręsta, kad jis gali geriausiai vadovauti šiai organizacijai. Prieš tai jai vadovavo dabar projektų vadovė N. Čemerienė. Naujasis pirmininkas balsavusių organizacijos narių sprendimu surinko 15 balsų iš 28 ir aplenkė vienintelę konkurentę.

Nuo 2007 metų veikiančioje rajono VVG pirmininkas pagal taisykles renkamas kas treji metai. Ir šį kartą vykusiame susirinkime buvo siūlymų palikti tą patį pirmininką, kaip jau patyrusį ir pažįstantį organizacijos veiklą. Tokią nuomonę tą dieną išsakė VVG narys ūkininkas Zigmantas Aleksandravičius.

„Man tie rinkimai priminė senus sovietmečio laikus, kai atsistoja vienas valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys ir teigia, kad mus išgelbės tik meras. Jau dešimt metų mūsų rajone tradicija, kad viską pasiima šita partija ir, kaip praktika rodo, ne visai sėkmingai baigia. Koktu nuo šito žaidimo – tokio rajono, kaip Kupiškis, jau nebėra Lietuvoje. Paims J. Jarutis į savo rankas šitą firmelę ir tradiciškai nuskandins“, – prašydamas nešvelninti jo žodžių po susirinkimo kalbėjo Z. Aleksandravičius.

Galiausiai pašnekovas nepabijojo Kupiškio r. VVG pirmininko rinkimų pavadinti gėdingu perversmu, nustūmusiu savo darbą išmaniusį žmogų ir į jo vietą pasodinusiu rajono merą. Apie šį vadovą narys teigė negalįs atsiliepti, kaip apie darbštų ir produktyvų žmogų.
Iš tiesų, be mero, į VVG veiklą įsitraukusi ir jo žmona, kaip sporto klubo „Pagardai“ atstovė, Virginija Vanagienė. Ji išrinkta į organizacijos valdybą.

N. Čemerienė teigė, kad tokiais atvejais viską sutvarko viešos deklaracijos.
Tai patvirtino ir pats VVG tinklo pirmininkas Egidijus Giedraitis. Jis prisipažino taip pat anksčiau buvęs mero pavaduotojas ir vieno rajono VVG pirmininkas. Tačiau vėliau dvigubų pareigybių atsisakė.

VVG vadovauti merams ir kitiems valdžios atstovams, anot jo, leidžia Asociacijų įstatymas.
„Nedaug, bet yra rajonų, kur VVG vadovauja politikai ir valdžios atstovai, nors ir ne itin rekomenduojama, kad jie kištųsi į mūsų veiklą. Bet apskritai vadovauti turi tas, kas gali vadovauti. Jokiu būdu nereikia žmogaus be nuomonės, be balso“, – teigė E. Giedraitis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video