2024/05/04

 

Laisvė kiaulėms

Vilna apaugusios mangalicos kiaulės lengvai ištveria žiemos šalčius.

Šiais laikais apie ekologiją šnekama itin daug. Vieni tiki, kad sveikų produktų reikia ieškoti specialiuose turgeliuose, kitiems neįrodysi, kad ir „po bobutės sijonu“ neišauginsi ekologiško produkto. O mūsų rajono gyventojai Gytis ir Regina Paluckiai ima ir daro. Iš didmiesčio prieš keletą metų į vienkiemį atsikraustę jie pasistatė šiaudų namą, o kieme laksto laisvos vietnamietiškos ir vilnonės mangalicos kiaulės.

Vietnamietiškos kiaulės

Vieninteliai mūsų rajone išbandę namo statybą iš šiaudų Paluckiai neatsigina smalsių žvilgsnių. Pro šalį važiuojantys automobiliai tyčia stabteli pasižiūrėti netradicinės sodybos, fotografuoja. Kai kurie įsidrąsina ir į kiemą užeiti, šeimininkus pakalbinti.
„Jau galvojame atvirų durų dienas organizuoti“, – šypsosi R. Paluckienė.
Į atokų vienkiemį šeimą prieš ketverius metus iš Vilniaus atviliojo meilė gamtai. Metę darbus didelių santaupų sutuoktiniai neturėjo, todėl nusipirko 4 ha žemės su apleista sodyba.

Per tuos metus čia ne tik išaugo šiaudinis namukas, bet ir du vaikai atsirado. Todėl Paluckiai pasiryžo juos maitinti sveikai. Tada gimė mintis, kad šeimos pragyvenimo šaltinis kaime galėtų tapti ūkis.

Taigi šiandien užsukę į kalbintų gyventojų kiemą rasime ne tik natūralią žoliapjovių nepagražintą gamtą, bet ir laisvėje lakstančias kiaules. Pirmoji pasitinka vietnamietiška kiaulytė su septyniais mažiukais paršiukais. Specialiame aptvare kriuksi dar du užauginti šios veislės atstovai.

Juodosios kiaulytės – tikra pramoga Paluckių vaikams. Jau dviejų savaičių vietnamietiški paršiukai labai greiti ir žaismingi.
Autorės nuotraukos

Net 80 proc. jų maisto raciono sudaro žolė, todėl šie gyvuliai puikiai nušienauja šeimininkams namų aplinką. Jiems nebaisus vėsesnis oras – žiemą šios kiaulytės įsirausdavo į šiaudų krūvą ir lengvai ištverdavo per apykiaures patalpas besiskverbiantį šaltį.

Paluckiai vietnamietiškų paršelių įsigijo Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje. Ir dabar jau patys žada pardavinėti savo ūkyje atvestus egzotiškus gyvuliukus.
Jie užauginti vartojami mėsai, kuri laikoma labai sveika.

Pajamos iš ūkio

„Mes ūkininkaujame remdamiesi gamtinės, ekologinės ir lietuviško kaimo žemdirbystės bei gyvulininkystės principais, atsirenkame tai, kas mums atrodo priimtiniausia. Visi mūsų gyvūnai gali ganytis lauke tiek žiemą, tiek vasarą. Visi pagaminti produktai yra tik natūralūs ir geros kokybės. Savo ūkį dar tik kuriame, tačiau jau šį sezoną tikimės užauginti trijų veislių kiaulių, ančių. Kiaušinius po vasaros pradės dėti vištos. Žadame spausti obuolių sulčių, auginti uogų, mėtų“, – apie savo kuriamą ūkį ir planuojamą verslą pasakojo Regina.

Dar vienos veislės kiaulių Paluckiai kol kas neišleidžia laisvai lakstyti. Tai neseniai įsigytos vilnonės mangalicos veislės paršeliai.
Tai žoliaėdė kiaulių rūšis, nereikli pašarui. Vasarą kiaulės racioną sudaro žolė, šakniavaisiai, vaisiai, rudenį po derliaus nurinkimo likučiai laukuose, žiemą šienas, miežiai ir kt. Kiaulės atsparios ligoms ir oro sąlygoms.

Šios kiaulės išsiskiria stora vilna, kurios dėka net žiemą gali ganytis ir gyventi nešiltintose pašiūrėse bei lengvai pakelti iki 30 laipsnių šaltį. Laisvai ganomos svorį priauga lėčiau nei kompleksuose auginamos kiaulės ir skersti tinkamos būna tik po 12–14 mėnesių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video